Business & Finance Δευτέρα 19/12/2022, 12:24
BUSINESS & FINANCE

Eurobank Χρηματιστηριακή: Βλέπει πτώση του ΧΑ το α΄ εξάμηνο του 2023 – Τα top picks

Eurobank Χρηματιστηριακή: Βλέπει πτώση του ΧΑ το α΄ εξάμηνο του 2023 – Τα top picks

Το ελληνικό επενδυτικό story είναι ελκυστικό σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όμως το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα φέρει πτώση του χρηματιστηρίου της Αθήνας, εκτιμά η Eurobank Χρηματιστηριακή. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το 2023 θα είναι χρονιά δύο μισών, καθώς οι επιπτώσεις από την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής περιορίζουν τα όποια σημαντικά περιθώρια ανόδου βραχυπρόθεσμα.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο βασικός κίνδυνος για την Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τη Eurobank Χρηματιστηριακή, οι εκλογές.  Ενώ οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης ίσως να χρειαστεί δύο εκλογικές αναμετρήσεις, φέρνοντας μία περίοδο διακυμάνσεων, δεν θεωρούν ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε ουσιαστική στροφή της πολιτικής.

Σε αυτό το περιβάλλον, η χρηματιστηριακή συστήνει στους επενδυτές στροφή στην ποιότητα, στις μετοχές με ορατότητα στις μερισματικές αποδόσεις και καλό λειτουργικό momentum. Συγκεκριμένα, ξεχωρίζει ως top picks τον ΟΠΑΠ (τιμή-στόχος 15,9 ευρώ), τη Mytilineos (τιμή-στόχος 25,6 ευρώ) και την Jumbo (17,2 ευρώ).

Στις τράπεζες, τα περιθώρια ανόδου των εσόδων από τόκους λόγω των αυξήσεων επιτοκίων, η βελτίωση του ROTE και οι χαμηλές αποτιμήσεις δημιουργούν θετική αναλογία ρίσκου/ανταμοιβής για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, όμως η Eurobank Χρηματιστηριακή τονίζει ότι η διαδρομή θα έχει σκαμπανεβάσματα. Στον τραπεζικό κλάδο, προτιμά την Εθνική.

Συνολικά, οι αποτιμήσεις του ΧΑ χαρακτηρίζονται φθηνές, με τις μη χρηματοοικονομικές μετοχές να εμφανίζουν discount περίπου 30% έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη και discount 20% έναντι των ιστορικών αποτιμήσεών τους.

Οι τράπεζες εμφανίζουν P/TBV κάτω από το 0,5x ή discount περίπου 25% έναντι των ανταγωνιστών τους στην περιφέρεια, παρά τη βελτίωση των θεμελιωδών και την πορεία των επιτοκίων.

Συνεπώς, η Eurobank Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι ελληνικές μετοχές έχουν ήδη αποτιμήσει το απαισιόδοξο κλίμα. Όμως, τονίζει ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν όμηροι της ψυχολογίας, έστω και εάν λειτουργούν σαν «μαξιλάρι» έναντι των περιθωρίων πτώσης.

Σύνθετο το πολιτικό σκηνικό

Το πολιτικό περιβάλλον περιπλέκεται, σημειώνουν οι αναλυτές, έπειτα από την αποκάλυψη του Qatargate. Η πόλωση και οι εντάσεις σημαίνουν ότι ένα σενάριο συνασπισμού μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ γίνεται πιο δύσκολο.

Η επιστροφή της πολιτικής αβεβαιότητας, έστω και εάν δεν οδηγεί σε ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, προκαλεί αύξηση του risk premium και άρα περιορίζει τα περιθώρια ανόδου της αγοράς για τους επόμενους μήνες, καταλήγουν οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης: 

JP Morgan: «Acropolis now!» – Η Ελλάδα επιστρέφει στα ραντάρ της

Deutsche Bank: Όλες οι αγορές σε ράλι τον Νοέμβριο – Αλλά ίσως είναι πρόσκαιρο

Bullish για την Ελλάδα η Jefferies: Ρηχή ύφεση το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News