Business & Finance Δευτέρα 19/12/2022, 12:03
ECONOMIST

Economist: Το οικονομικό πάρτυ γίνεται φέτος στη Μεσόγειο – Πώς ξεχώρισε η Ελλάδα

Economist: Το οικονομικό πάρτυ γίνεται φέτος στη Μεσόγειο –  Πώς ξεχώρισε η Ελλάδα

Παρότι το 2022 ολοκληρώνεται με σχεδόν όλες τις χώρες ανεξαιρέτως να έχουν βιώσει μικρή ή μεγάλη οικονομική πίεση, ορισμένα κράτη κατάφεραν να ανθίσουν. Αυτό σημειώνει σχετικό άρθρο του Economist, το οποίο ξεχωρίζει μεταξύ των καλών περιπτώσεων την Ελλάδα ως έναν από τους «απροσδόκητους» οικονομικούς νικητές του έτους.

Το Economist αξιολογώντας μία σειρά οικονομικών παραγόντων όπως το ΑΕΠ, ο πληθωρισμός, το εύρος του πληθωρισμού, την απόδοση των χρηματιστηρίων και το επίπεδο του κρατικού χρέους σε 34 κατά κύριο λόγο πλούσιες χώρες κατέταξε την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας, με καλές επιδόσεις κατά μήκος της οικονομίας.

«Για πρώτη φορά εδώ και καιρό το οικονομικό πάρτι λαμβάνει χώρα στη Μεσόγειο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο του Economist, όπου διαφαίνεται ότι εκτός της Ελλάδας, η Πορτογαλία και η Ισπανία είχαν καλές επιδόσεις φέτος, όπως αντίστοιχα και το Ισραήλ παρά την πολιτική αναστάτωση.

Economist: Το οικονομικό πάρτυ γίνεται φέτος στη Μεσόγειο –  Πώς ξεχώρισε η Ελλάδα-1

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα διαφαίνεται ότι μεταξύ του δ’ τριμήνου του 2021 και του τρίτου τριμήνου του 2022, το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 2,2%. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, διαπιστώνεται ότι μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Οκτωβρίου 2022, ανέβηκε με ρυθμό 7,8%, καταγράφοντας μεγαλύτερη μεταβολή από την Ισπανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, αλλά και μικρότερη από την Ιταλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά τις τις τιμές των μετοχών αναμένεται αύξηση 0,8% μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Νοεμβρίου του 2022. Τέλος, για το καθαρό δημόσιο χρέος το τελευταίο έτος εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 16%. Επίσης, σύμφωνα με τον Economist, το 82,5% των κατηγοριών των προϊόντων κατέγραψαν άνοδο τιμών άνω του 2% φέτος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Economist

Διαβάστε επίσης:

EIU: Μεγάλος «νικητής» η Ελλάδα – Άλμα 16 θέσεων στο επιχειρηματικό περιβάλλον

Scope στο MR: Η επενδυτική βαθμίδα περνά μέσα από τις εκλογές – Οι ημερομηνίες, οι ανησυχίες

Στατιστικό λάθος «προσγείωσε» την ανάπτυξη στο 2,8%;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News