BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: Αύξηση επιτοκίων καταθέσεων και μειώσεις χρεώσεων

Τράπεζες: Αύξηση επιτοκίων καταθέσεων και μειώσεις χρεώσεων

Αυξήσεις των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις μετά και τη νέα άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων από την ΕΚΤ, αλλά και μειώσεις στις τραπεζικές χρεώσεις υπό την πίεση της κυβέρνησης για επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών, ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς και η Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ σε ανάλογες κινήσεις αναμένεται να προχωρήσουν από την προσεχή εβδομάδα και οι άλλες τράπεζες.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι αναπροσαρμόζει από τη Δευτέρα το επιτόκιο του βασικού καταθετικού της προϊόντος, προθεσμιακή κατάθεση «Στα Μέτρα Σου», προσφέροντας επιτόκιο έως και 1% για διάρκεια 12 μηνών. Το 1% επιτόκιο αφορά ποσά άνω των 250.000 ευρώ, ενώ για μικρότερα ποσά το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,50%. Οπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, πρόκειται για μια μορφή προθεσμιακής κατάθεσης που παρέχει στους καταθέτες την ευχέρεια να επιλέγουν οι ίδιοι τα χαρακτηριστικά της, όπως το ποσό, τη διάρκεια, τη συχνότητα εκτοκισμού κτλ., και έτσι να την προσαρμόζουν ανάλογα με τις ανάγκες τους. H προθεσμιακή κατάθεση «Στα Μέτρα Σου» είναι διαθέσιμη τόσο online στην Winbank όσο και μέσω του δικτύου καταστημάτων της τράπεζας.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων που επιβαρύνουν το διαθέσιμο εισόδημα, προχωράει σε μείωση ή και κατάργηση του κόστους σε μια σειρά βασικών τραπεζικών υπηρεσιών και πράξεων πληρωμών, προκειμένου να στηρίξει τους πελάτες της ώστε να έχουν χαμηλότερο κόστος κατά τη διαχείριση των συναλλαγών και των υποχρεώσεών τους. Συγκεκριμένα, εφεξής θα προσφέρεται δωρεάν μια σειρά υπηρεσιών όπως:

• Η υπηρεσία IRIS P2P, για μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό πελάτη της Πειραιώς σε λογαριασμό δικαιούχου σε άλλη τράπεζα εσωτερικού, συμπεριλαμβανομένης και της Πειραιώς.

• Η αξιολόγηση αιτημάτων στεγαστικών δανείων.

• Η αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει από την προσεχή Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου σε μειώσεις προμηθειών από 25% έως 50% στο τιμολόγιό της και σε σειρά άλλων υπηρεσιών όπως:

• Πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.) στο τραπεζικό κατάστημα.

• Αποστολή χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός Ευρωζώνης από τραπεζικό κατάστημα.

• Συνδρομή πιστωτικής κάρτας για ένα χρόνο.

• Πάγιες εντολές εξόφλησης λογαριασμών.

Σε μείωση των προμηθειών που σχετίζονται με την κίνηση κεφαλαίων και τις ηλεκτρονικές πληρωμές προχωράει από τις 3 Ιανουαρίου και η Παγκρήτια Τράπεζα. Η μείωση αφορά προμήθειες για εμβάσματα, πληρωμές λογαριασμών και χρεωστικές κάρτες με στόχο την παρότρυνση των καταναλωτών να συνεχίσουν την υποκατάσταση μετρητών με ηλεκτρονικές πληρωμές. Ενδεικτικά, με βάση την ανακοίνωση της Παγκρήτιας μειώνονται:

• Κατά 50% οι προμήθειες των εισερχόμενων εμβασμάτων ανεξαρτήτως ποσού.

• Κατά 50% οι προμήθειες των εξερχόμενων εμβασμάτων έως του ποσού των 12.500 ευρώ, που κατά κύριο λόγο αφορά τους ιδιώτες πελάτες.

• Κατά 50% οι προμήθειες για πληρωμές λογαριασμών τρίτων από τα καταστήματα (σε 0,50 ευρώ) και κατά 67% από την ηλεκτρονική τραπεζική (σε 0,10 ευρώ), όταν αυτές πραγματοποιούνται με χρέωση του λογαριασμού του πελάτη.

Αυξάνεται από 20 στα 300 ευρώ το όριο στα εισερχόμενα εμβάσματα για το οποίο δεν παρακρατείται προμήθεια, ενώ καταργούνται οι επιπλέον προμήθειες στα εμβάσματα άμεσης προτεραιότητας και πλέον τιμολογούνται ενιαία όπως τα εμβάσματα κανονικής προτεραιότητας. Επιπλέον, δεν χρεώνεται προμήθεια για την επανέκδοση χρεωστικών καρτών.

Υπενθυμίζεται ότι η Παγκρήτια Τράπεζα έχει προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, η οποία αφορά τα επιτόκια τόσο των προθεσμιακών καταθέσεων, όσο και των καταθέσεων ταμιευτηρίου.

Συγκεκριμένα, στις προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας ενός έτους το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1% για ποσά από 50.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στις καταθέσεις ταμιευτηρίου, το επιτόκιο κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσό, φτάνοντας έως το 0,40% για ποσά άνω των 200.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Δάνεια: Ποια επιδοτούνται και υπό ποιες προϋποθέσεις

Τράπεζα Πειραιώς: Αυξάνει επιτόκια των προθεσμιακών – Μειώνει χρεώσεις

Μειώνει τις προμήθειες για κινήσεις κεφαλαίων η Παγκρήτια 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News