ΒUSINESS & FINANCE

Όμιλος Fourlis: Επενδυτικό σχέδιο με διπλασιασμό των ακινήτων έως το 2026

Όμιλος Fourlis: Επενδυτικό σχέδιο με διπλασιασμό των ακινήτων έως το 2026

Διπλασιασμό των ακινήτων από 9 που διαθέτει σήμερα σε 18 έως το 2026 προβλέπει το επενδυτικό σχέδιο της Trade Estates, της ΑΕΕΑΠ του Ομίλου Fourlis, με τη συνολική τους αξία να φτάνει τα 476 εκατ. ευρώ από 286 εκατ. ευρώ σήμερα, η εκμισθώσιμη επιφάνεια τα 470.000 τ.μ από 225.770 τ.μ. σήμερα και τα ετησιοποιημένα μισθωτικά έσοδα σε 36 εκατ. ευρώ από 20 εκατ. ευρώ σήμερα. Το χαρτοφυλάκιο της Trade Estates διαθέτει σήμερα επτά εμπορικά πάρκα και δύο κέντρα logistics με την έμφαση το επόμενο διάστημα να δίνεται στην πρώτη κατηγορία. Χθες το απόγευμα, άλλωστε, η διοίκηση της Trade Estates  και ο ίδιος ο επικεφαλής του ομίλου Fourlis, ο κ. Βασίλης Φουρλής, εγκαινίασαν το Piraeus Retail Park στην οδό Πειραιώς, παρουσιάζοντας μάλιστα και το νέο σήμα Top Parks, το οποίο θα φέρουν όλα τα υφιστάμενα και μελλοντικά εμπορικά πάρκα της Trade Εstates.

«Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε το 1/5 των τετραγωνικών μέτρων σε εμπορικά πάρκα (με τον όρο δεν εννοούνται τα malls αλλά οι εμπορικές συγκεντρώσεις με ξεχωριστές εισόδους) ανά 100.000 κατοίκους σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Τα εμπορικά πάρκα αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη την δεκαετία του ‘10 όταν στην Ελλάδα είχαμε την οικονομική κρίση. Σήμερα είναι το πλέον αναπτυσσόμενο κομμάτι της λιανικής στην Ευρώπη και για αυτό αποφασίσαμε να επενδύσουμε σε αυτή την κατηγορία» ανέφερε ο κ. Φουρλής προσθέτοντας ότι αναμένει περαιτέρω διείσδυση της κατηγορίας στην συνολική πίτα του real estate του λιανεμπορίου. 

Οι λόγοι που σύμφωνα με τον κ. Φουρλή γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη τα εμπορικά πάρκα σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό και με την πανδημία, δεδομένου ότι οι καταναλωτές πλέον προτιμούν τους ανοιχτούς χώρους. Επιπλέον, όπως υποστήριξε, τόσο στη Νότια όσο και στην Κεντρική Ευρώπη παρατηρείται η τάση δημιουργίας μικρών εμπορικών πάρκων (convenience), τα οποία παρέχουν δωρεάν στάθμευση στον καταναλωτή για να πραγματοποιεί τα ψώνια του σε ένα περιορισμένο αριθμό καταστημάτων όπου συνήθως υπάρχουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, καταστήματα ρούχων, καλλυντικών και άλλα καταστήματα value for money που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια. Άλλωστε και το μίγμα των καταστημάτων στο εμπορικό πάρκο που εγκαινιάστηκε χθες και που πλέον θα ονομάζεται Top Parks Πειραιώς έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, εκεί διατηρούν κατάστημα οι ακόλουθες εταιρείες: ΑΒ Βασιλόπουλος, Adidas, LC Waikiki, Lilly Drogerie, Marks & Spencer, McDonalds, Μουστάκας, Occhio Papavasiliou, Orchestra, Parex, Pepco.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Top Parks Πειραιώς διαθέτει εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες καθώς και τον πρώτο στην Ελλάδα υπερταχυφορτιστή ισχύος 300kW της ΔΕΗ Blue για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε λιγότερο από λεπτά.

Για την διευκόλυνση των καταναλωτών η διοίκηση της Trade Estates βρίσκεται σε συζητήσεις τόσο με το υπουργείο Υποδομών όσο και τοπικούς φορείς για δύο σημαντικά έργα. Το πρώτο αφορά την δημιουργία πεζογέφυρας που θα συνδέει το Top Parks Πειραιώς με το εμπορικό πάρκο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, επίσης επί της οδού Πειραιώς και το δεύτερο την δημιουργία σταθμού του ΗΣΑΠ, καθώς οι γραμμές περνούν ακριβώς απέξω. Σε ότι αφορά την πεζογέφυρα στόχος είναι η λειτουργία της εντός του 2023 ενώ για τον νέο σταθμό του μετρό εκτιμάται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία διετία. 

Σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά σχέδια για το επόμενο διάστημα, αυτά περιλαμβάνουν έως το 2024 τα νέα εμπορικά πάρκα στα Σπάτα και το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ επίσης μες στο 2024 αναμένεται να παροαδοθεί το εμπορικό πάρκο στην Πάτρα. Η δημιουργία και ολοκλήρωση του εμπορικού πάρκου στο Ελληνικό εξαρτάται από την άλλη από την πορεία γενικότερα των εργασιών στο Ελληνικό.

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

FOURLIS: Τζίρος 352 εκατ. ευρώ και κέρδη 9,2 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 

Fourlis: Το στοίχημα του μισού δισεκατομμυρίου και το retail hub

Autohellas: Στρατηγική συμφωνία με Fourlis – Μπαίνει με 12% στην Trade Estates

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News