Business & Finance Παρασκευή 16/12/2022, 15:32
BUSINESS & FINANCE

«Αντίβαρο» για ένα εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενους στην αύξηση των εισφορών

«Αντίβαρο» για ένα εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενους στην αύξηση των εισφορών

Σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκονται πλέον οι συζητήσεις ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ώστε να καταργηθεί η εισφορά που επιβάλλεται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενους υπέρ του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για μια επιβάρυνση της τάξεως των 10 ευρώ η οποία όμως μεταφράζεται σε ετήσια επιβάρυνση της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ.

Με την προωθούμενη κατάργηση αυτής της εισφοράς, θα δοθεί η δυνατότητα να περιοριστεί η πραγματική μηνιαία επιβάρυνση για τους αυτοαπασχολούμενους -τουλάχιστον αυτούς που θα επιλέξουν την κατώτατη βαθμίδα- σε 10 ευρώ τον μήνα.  

Το πλήρες σκηνικό για τους αυτοαπασχολούμενους έχει ως εξής: Οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα αυξηθούν με βάση τον πληθωρισμό όπως προβλέπει ο νόμος. Ουσιαστικά, θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα μέσα στον Ιανουάριο. Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει πληθωρισμό Δεκεμβρίου και μέση ετήσια μεταβολή για ολόκληρο το 2022 -εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 10%- και με βάση αυτό το ποσοστό θα αναπροσαρμοστούν οι ασφαλιστικές εισφορές για ολόκληρο το 2022. Έτσι, τα 210 ευρώ της πρώτης κατηγορίας (που αφορά και τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων) θα γίνουν 231 ευρώ. Σήμερα, ο αυτοαπασχολούμενος πληρώνει και τα 210 ευρώ και τα 10 ευρώ υπέρ του ΟΑΕΔ δηλαδή 220 ευρώ. Αν καταργηθεί το «10άρικο», τότε η αύξηση θα είναι 11 ευρώ σε πραγματικούς όρους (από τα 220 στα 231 ευρώ) και όχι 21 ευρώ (από τα 220 ευρώ στα 241 ευρώ).

Το ίδιο βεβαίως θα ισχύσει και για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Εκεί οι αυξήσεις σε απόλυτο ποσό είναι μεγαλύτερες. Δηλαδή, η 3η κατηγορία πληρώνει σήμερα 312 ευρώ (μαζί με τον ΟΑΕΔ) και θα πάει στα 332 ευρώ. Και πάλι σε πραγματικούς όρους η αύξηση περιορίζεται από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ. Στις μεγαλύτερες ασφαλιστικές κατηγορίες βέβαια -οι οποίες προσφέρουν και μεγαλύτερη σύνταξη- κατατάσσονται οι επαγγελματίες από επιλογή. Ουσιαστικά, το «μήνυμα» που θα περάσει στους επαγγελματίες θα είναι ότι μπορούν να περιορίσουν την επιβάρυνση στα 10 ευρώ τον μήνα και με «αντάλλαγμα» το ότι μεγαλύτερο κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών θα πηγαίνει για τον υπολογισμό της σύνταξης. 

Διαβάστε επίσης: 

Θα υπάρξει τελικά «ψαλίδι» στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών;

Διπλό «χτύπημα» στους αυτοαπασχολούμενους: Kαι εκκαθάριση και αύξηση εισφορών

Εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών: Οι 3 λόγοι για τους οποίους θα αυξηθούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News