BUSINESS & FINANCE

Eurasia Group: Τι σημαίνει για την Ελλάδα το Qatargate

Eurasia Group: Τι σημαίνει για την Ελλάδα το Qatargate

Το σκάνδαλο διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου μπορεί να επηρεάσει τις εκλογές του 2023 στην Ελλάδα, έστω και οριακά, επισημαίνει ο οίκος γεωπολιτικών αναλύσεων Eurasia Group.

Για την ώρα, η εμπλοκή της Εύας Καϊλή υπονομεύει τις κατηγορίες για διαφθορά και κακοδιαχείριση που απευθύνει το ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση, έπειτα και από τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις και τον Νίκο Ανδρουλάκη, σημειώνουν οι αναλυτές της Eurasia, Mujtaba Rahman, Federico Santi και Anna-Carina Hamker.

Από την άλλη  πλευρά, το σκάνδαλο θα μπορούσε να έχει την αντίθεση επίδραση εάν οι έρευνες βρουν εμπλοκή του επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνει η ανάλυση.

Ο Σχοινάς προώθησε την πρόταση της Κομισιόν για άρση της βίζας για τους Καταριανούς νωρίτερα φέτος και συνάντησε υπουργούς του Κατάρ τον Νοέμβριο, λίγες ημέρες έπειτα από συνάντηση με την Καϊλή, επισημαίνει η Eurasia.

Οι επιπτώσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι διπλωματικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κατάρ αναμένεται να επιδεινωθούν εξαιτίας του σκανδάλου, αλλά οι επιπτώσεις προβλέπονται περιορισμένες, χωρίς να επηρεάζουν ουσιαστικά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Ε.Ε. αναμένεται να διαχωρίσουν τα δύο θέματα, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και την όλο και αυξανόμενη σημασία του Κατάρ, ως βασικού προμηθευτή LNG για την Ευρώπη.

Τι σημαίνει για την Ευρώπη

Το σκάνδαλο αναμένεται να έχει περιορισμένες επιπτώσεις στις πολιτικές της Ευρώπης, όμως η φήμη της Ε.Ε. θα δεχθεί πλήγμα, εκτιμά η Eurasia. Έτσι και αλλιώς, το Ευρωκοινοβούλιο θεωρείται ο ασθενέστερος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το σκάνδαλο θα μειώσει την προθυμία των κρατών-μελών να του δώσει περισσότερη δύναμη στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, η Eurasia σημειώνει ότι οι επιπτώσεις για τη νομοθετική ατζέντα και τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2024 θα είναι περιορισμένες. Ενώ οι εξελίξεις βάζουν την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο μικροσκόπιο, δεν αναμένεται να επηρεάσουν ουσιαστικά τις εκλογικές πιθανότητες του κόμματος.

Όμως, το σκάνδαλο θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προοπτικές που έχει η ομάδα αυτή να προτείνει τον δικό της υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν το 2024.

Από την άλλη, οι κατηγορίες περί διαφθοράς είναι βούτυρο στο ψωμί των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, ειδικά στην Ουγγαρία, η οποία δέχεται πιέσεις εδώ και χρόνια από την Ε.Ε. να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και να ενισχύσει το κράτος δικαίου. 

Διαβάστε επίσης: 

Qatargate: Ομολόγησε ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι – «Αφήστε την Εύα ελεύθερη»

Qatargate: Τι ξέρουμε έως τώρα για τις έρευνες

Εύα Καϊλή: Η εταιρεία Real Estate και το ακίνητο – φιλέτο στην Πάρο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News