BUSINESS & FINANCE

Επιχειρηματικότητα 360°: Πώς θα δοθούν επιδοτήσεις 150 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό

Επιχειρηματικότητα 360°: Πώς θα δοθούν επιδοτήσεις 150 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό

Το τέταρτο καθεστώς του νέου αναπτυξιακού νόμου, το καθεστώς «Επιχειρηματικότητα 360°», πρόκειται να προκηρύξει μες στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ. Από τα 150 εκατ. ευρώ, τα 75 εκατ. θα διατεθούν ως ενισχύσεις στις επιχειρήσεις με τη μορφή  της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης και τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ ως φορολογικές απαλλαγές.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ενεργή για τρεις μήνες. Τα άλλα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 που έχουν ήδη προκηρυχθεί τους προηγούμενους μήνες ήταν η «Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα», «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» και «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία».

Στο πλαίσιο των ενισχύσεων του καθεστώτος «Επιχειρηματικότητα 360°» μπορούν να υπαχθούν τα επενδυτικά σχέδια όλων των κατηγοριών, δηλαδή όλων των τομέων της οικονομίας, με εξαίρεση αυτά που εμπίπτουν στα καθεστώτα ενισχύσεων της αγροδιατροφής – πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων – αλιείας, της μεταποίησης – εφοδιαστικής αλυσίδας, της ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων και των εναλλακτικών  μορφών τουρισμού.

Τα επενδυτικά σχέδια πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και να πληρούν μία από τις προϋποθέσεις:

– Δημιουργία νέας μονάδας.

– Επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας.

–  Διαφοροποίηση της παραγωγής της μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί ποτέ από αυτήν, με τον όρο ότι οι ενισχυόμενες δαπάνες υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά ποσοστό 200% τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται εκ νέου, όπως έχει καταγραφεί στο φορολογικό έτος πριν από την αίτηση υπαγωγής του σχεδίου.

– Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.

Για την υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης, το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου πρέπει να ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις, στις 500.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις, στις 250.000 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις, στις 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις και στις 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων χορηγούνται στα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε ορεινές περιοχές, σε περιοχές σε απόσταση έως 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα, σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων, σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, καθώς και σε κτίρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα.

Παρατάσεις για τους παλιούς αναπτυξιακούς

Μες στις επόμενες ημέρες, εξάλλου, αναμένεται να χορηγηθεί με νομοθετική ρύθμιση παράταση για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί σε δύο παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους, τον 3299/2004 και τον 3908/2011. Η παράταση 9 μηνών που θα δοθεί για τα επενδυτικά σχέδια του 3299/2004 θα είναι η τελευταία, ενώ για τη δεύτερη περίπτωση θα δοθεί παράταση ενός έτους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News