Business & Finance Τρίτη 13/12/2022, 22:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καζακστάν: Έτοιμο να προμηθεύσει με αργό τη Γερμανία

Καζακστάν: Έτοιμο να προμηθεύσει με αργό τη Γερμανία

Το Καζακστάν ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμο να στείλει αργό πετρέλαιο στη Γερμανία καθώς η κυβέρνηση στο Βερολίνο αναζητά εναλλακτικές λύσεις για να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες.

Η χώρα της Κεντρικής Ασίας θα μπορούσε να στείλει 2 έως 5 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέσω αγωγού, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μουχτάρ Τιλεουμπέρντι. Αυτή η προμήθεια θα βοηθούσε στην τροφοδοσία διυλιστηρίων όπως το PCK Schwedt της ανατολικής Γερμανίας, το οποίο βασίζεται στο ρωσικό αργό μέσω της βασικής σύνδεσης του αγωγού Ντρούζμπα. 

Η Γερμανία έχει δεσμευτεί να σταματήσει τις εισαγωγές μέσω αγωγών από τη Μόσχα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, λίγες εβδομάδες αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε εφαρμογή την απαγόρευση στο μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού αργού που μεταφέρεται δια θαλάσσης. Αυτό οδήγησε σε αναζήτηση εναλλακτικών αποστολών, με το Καζακστάν να είναι μία από τις χώρες που φλερτάρει για μελλοντικές παραδόσεις.

Ο Τιλεουμπέρντι συνάντησε τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ το βράδυ της Δευτέρας και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι οι συνομιλίες ήταν θετικές

Το διυλιστήριο Schwedt, το οποίο έχει ετήσια δυνατότητα επεξεργασίας περίπου 12 εκατομμυρίων τόνων αργού, προμηθεύει το Βερολίνο και μεγάλο μέρος της ανατολικής Γερμανίας με καύσιμα. Η κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο του εν λόγω διυλιστηρίου νωρίτερα αυτό το έτος, όταν κατάσχεσε την τοπική μονάδα της ρωσικής Rosneft PJSC, η οποία είχε το μερίδιο ελέγχου της εγκατάστασης.

Επίσης, και το διυλιστήριο Leuna στη Σαξονία-Άνχαλτ, που ανήκει στην TotalEnergies SE, παίρνει αργό από τη γραμμή Ντρούζμπα. 

Η πιθανή χρήση του Ντρούζμπα από το Καζακστάν για τον εφοδιασμό της Γερμανίας μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, καθώς η διαδρομή διασχίζει τη Ρωσία. Και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να εξετάζουν ποιος αγωγός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, δήλωσε ο Τιλεουμπέρντι κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Ευρασιατικής Λέσχης στο Βερολίνο.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει ότι αναμένει μια απόφαση το συντομότερο αυτή την εβδομάδα για το πώς θα εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός με πετρέλαιο για το Schwedt. Επιβεβαίωσε ότι το Καζακστάν δεσμεύεται να παραδώσει αργό στα γερμανικά διυλιστήρια, αν και εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τις ποσότητες.

Οι αντιπροσωπείες της Γερμανίας και του Καζακστάν συζήτησαν επίσης την αύξηση των προμηθειών σε αέριο, τρόφιμα, γεωργικά προϊόντα και σπάνια μέταλλα από το Καζακστάν, καθώς και πιθανή συνεργασία για το υδρογόνο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News