Business & Finance Δευτέρα 12/12/2022, 22:15
ΒUSINESS & FINANCE

Ντάλιο: Επενδύει στα υποβρύχια και δηλώνει λάτρης της εξερεύνησης των ωκεανών

Ντάλιο: Επενδύει στα υποβρύχια και δηλώνει λάτρης της εξερεύνησης των ωκεανών

Ο Ρέι Ντάλιο και ο σκηνοθέτης του Χόλιγουντ Τζέιμς Κάμερον αγόρασαν μετοχικό μερίδιο σε μία εταιρεία κατασκευής υποβρυχίων που επιτρέπει στους μεγιστάνες του πλούτου με ιστιοπλοϊκά να εξερευνήσουν ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Bridgewater Associates, του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο, είναι πλέον συνιδιοκτήτης της Triton Submarines, μιας εταιρείας με έδρα τη Φλόριντα που ειδικεύεται στα υποβρύχια για τους υπερπλουσίους.

«Αν πηγαίνεις απλά με ένα γιοτ σε κάποιο δημοφιλές μέρος, αυτό είναι ένα πράγμα», είπε ο Ντάλιο στους Financial Times. «Αν είστε όμως σε ένα γιοτ και μπορείτε να κατεβείτε και να εξερευνήσετε, πρωτίστως το ταξίδι θα είναι καλύτερο και δευτερευόντως ενθαρρύνει την εξερεύνηση».

Ο Ντάλιο αρνήθηκε να αποκαλύψει τις οικονομικές λεπτομέρειες πίσω από τη συμφωνία, αλλά είπε ότι η εταιρεία ανήκει πλέον στον ίδιο, τον Κάμερον και τον συνιδρυτή της Triton, Πάτρικ Λέι. 

Η Triton ιδρύθηκε το 2007 από τους Λέι και Μπρους Τζόουνς για να κατασκευάζει υποβρύχια για ιδιοκτήτες γιοτ. Οι τιμές για τα πλοία τους ποικίλλουν, ξεκινώντας από περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια και φτάνουν τα 40 εκατομμύρια δολάρια. Τα μοντέλα τους κυμαίνονται σε χωρητικότητα από ένα έως 66 άτομα, με δυνατότητα κατάδυσης από 100 μέτρα έως το πλήρες βάθος του ωκεανού.

«Υπήρξε μια σεισμική αλλαγή στο yachting», είπε ο Λέι. «Τα γιοτ δεν έχουν να κάνουν με τη χλιδή, να πίνετε τζιν και τόνικ στο κατάστρωμα. Είναι και το πού μπορούν να μας οδηγήσουν αυτά τα σκάφη και τις εμπειρίες που μπορείς να έχεις μαζί τους. Και γι’ αυτό τα υποβρύχια γίνονται αυτό που πρέπει να έχουμε».

Η Triton, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον David Attenborough στα γυρίσματα της δεύτερης σειράς του Blue Planet για να βουτήξει στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας, ανακοίνωσε ότι παρήγαγε περίπου τέσσερα ή πέντε οχήματα ετησίως και υπήρχε λίστα αναμονής για τα υποβρύχια τους.

Ο 73χρονος μεγαλοεπενδυτής, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης τεσσάρων υποβρυχίων, δηλώνει εδώ και καιρό υπέρμαχος της εξερεύνησης των ωκεανών. Εμπνευσμένος από τις περιπέτειες του Γάλλου θαλάσσιου εξερευνητή Ζακ Κουστό, ο Ντάλιο έχει ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια στο OceanXplorer, ένα σκάφος υψηλής τεχνολογίας προσαρμοσμένο για επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση του ωκεανού.

Ο Ντάλιο δεν ενστερνίζεται την τάση επιχειρηματιών όπως ο Τζεφ Μπέζος, ο Έλον Μασκ και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, που έχουν ξεκινήσει μία διαστημική κούρσα δισεκατομμυριούχων.

«Η εξερεύνηση των ωκεανών μου φαίνεται πολύ πιο συναρπαστική και σημαντική από την εξερεύνηση του διαστήματος», είπε. «Δεν πρόκειται να δείτε εξωγήινους στο διάστημα, αλλά θα δείτε εξωγήινους πιο κάτω από μας».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

«Ξέφραγο αμπέλι» οι ελληνικές θάλασσες για τα mega yachts

«Έχω γιοτ άρα υπάρχω»: Γιατί είναι σύμβολο στάτους για τους Ρώσους ολιγάρχες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News