Business & Finance Κυριακή 11/12/2022, 22:59
BUSINESS & FINANCE

Η Amgen φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της Horizon μετά την αποχώρηση της Sanofi

Η Amgen φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της Horizon μετά την αποχώρηση της Sanofi

Η Amgen Inc. βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξαγορά της Horizon Therapeutics Plc σε μια εξαγορά που θα ήταν η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει ποτέ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, αφού η Sanofi SA αποχώρησε. Ο αμερικανικός γίγαντας βιοτεχνολογίας βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Horizon και μια συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους, ζητώντας να μην κατονομαστεί καθώς πρόκειται για εμπιστευτικές πληροφορίες. Η συμφωνία ή η ανακοίνωση θα μπορούσε να καθυστερήσει και οι συνομιλίες θα μπορούσαν ακόμη και να καταρρεύσουν, δήλωσαν οι ίδιοι.

Οι μετοχές της Horizon έχουν υποχωρήσει περίπου 10% στη Νέα Υόρκη φέτος, δίνοντάς της χρηματιστηριακή αξία 22 δισ. δολαρίων. Η Amgen έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 149 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από άνοδο 24% φέτος.

Η απόσυρση της Sanofi την Κυριακή άφησε την Amgen ως τον μόνο εναπομείναντα μνηστήρα, αφού και η Johnson & Johnson είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι δεν θα κάνει προσφορά για την εταιρεία. 

Η Sanofi ανακοίνωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι δεν θα προχωρήσει σε προσφορά για την Horizon επειδή «οι προσδοκίες για την τιμή της συναλλαγής δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια δημιουργίας αξίας που έχουμε θέσει». Μια εξαγορά από τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες της.

Εκπρόσωποι της Amgen και της Horizon δεν ήταν δυνατόν να προσεγγιστούν άμεσα για σχόλια εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας. Η Wall Street Journal ανέφερε πρώτη ότι μια συμφωνία μεταξύ των εταιρειών θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί μέχρι τη Δευτέρα.

Η Amgen, με έδρα το Thousand Oaks της Καλιφόρνια, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα έσοδα και κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς 11 φάρμακα είχαν ρεκόρ τριμηνιαίων πωλήσεων και η εταιρεία διατήρησε τα λειτουργικά έξοδα υπό έλεγχο.

Βγαίνοντας από την εξαντλητική εστίαση στο Covid-19, οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες συνεχίζουν την αναζήτησή τους για καινοτόμες θεραπείες, ιδίως για εκείνες που θεραπεύουν σπάνιες ασθένειες και τον καρκίνο. Παρόλα αυτά, η αυξανόμενη αστάθεια της αγοράς και η διαφαινόμενη οικονομική ύφεση θα μπορούσαν να μειώσουν την όποια διάθεση για συμφωνίες. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News