Business & Finance Κυριακή 11/12/2022, 21:22
BUSINESS & FINANCE

NASA: Το διαστημόπλοιο Orion επέστρεψε στη Γη μετά το ταξίδι του γύρω από τη Σελήνη

Η κάψουλα, μέσα στην οποία δεν υπήρχε κανένας αστροναύτης για αυτή τη δοκιμαστική πτήση, εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 40.000 χλμ. την ώρα

NASA: Το διαστημόπλοιο Orion επέστρεψε στη Γη μετά το ταξίδι του γύρω από τη Σελήνη

Το διαστημόπλοιο Orion της NASA προσθαλασσώθηκε σήμερα στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανοικτά των ακτών του Μεξικού, σηματοδοτώντας το επιτυχημένο τέλος της επιχείρησης Artemis I, αφού πέρασε περισσότερες από 25 ημέρες στο διάστημα και ταξίδεψε γύρω από τη Σελήνη.

Η πτήση, που ονομάστηκε Artemis I, θα συμβάλλει στο να ανοίξει ο δρόμος για το πρόγραμμα της NASA να επιστρέψει ο άνθρωπος στην επιφάνεια της σελήνης αργότερα μέσα στη δεκαετία για πρώτη φορά από το 1972.

Η κάψουλα, μέσα στην οποία δεν υπήρχε κανένας αστροναύτης για αυτή τη δοκιμαστική πτήση, αφού πέρασε περισσότερες από τρεις εβδομάδες στο βαθύ διάστημα, εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 40.000 χλμ. την ώρα και έπρεπε να αντέξει μια θερμοκρασία 2.800 βαθμών Κελσίου, ή τη μισή θερμοκρασία της επιφάνειας του Ήλιου. Στη συνέχεια η ιλιγγιώδης κάθοδός της επιβραδύνθηκε όταν αναπτύχθηκαν μια σειρά από αλεξίπτωτα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε απευθείας η NASA. Ο ελιγμός αυτός αποσκοπεί στη μείωση των βαρυτικών δυνάμεων που θα πρέπει να υποστούν οι μελλοντικοί αστροναύτες. Το διαστημόπλοιο πρέπει τώρα να περισυλλεγεί και να τοποθετηθεί σε πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού,

Η προσθαλάσσωση έγινε στ’ ανοιχτά του μεξικανικού νησιού της Γουαδαλούπης στις 19.40 ώρα Ελλάδας (9.40 το πρωί τοπική ώρα).

 


 

«Το τελευταίο κεφάλαιο του ταξιδιού της NASA στο φεγγάρι φτάνει στο τέλος του», δήλωσε ο Rob Navias, σχολιαστής της NASA, κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης της επιστροφής. «Ο Ωρίωνας επιστρέφει στη Γη».

Μετά από αρκετές καθυστερημένες προσπάθειες εκτόξευσης λόγω κακών καιρικών συνθηκών και τεχνικών δυσλειτουργιών που ξεκινούσαν από τον Αύγουστο, η αποστολή Artemis I μετέφερε το Orion στον ουρανό τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Νοεμβρίου. Ο νέος πύραυλος Space Launch System της NASA απογειώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, στέλνοντας αρχικά το Orion σε γήινη τροχιά. Η αποστολή αποτέλεσε επίσης το ντεμπούτο του τεράστιου πυραύλου.

Ο κύριος στόχος της αποστολής ήταν να δοκιμαστεί σε αυτές τις συνθήκες η θερμική ασπίδα της κάψουλας, η μεγαλύτερη που έχει κατασκευαστεί ποτέ (διαμέτρου 5 μέτρων).

Από την τροχιά γύρω από τη Γη, ο Orion ταξίδεψε προς το φεγγάρι, φτάνοντας έξι ημέρες αργότερα, και στη συνέχεια μπήκε τελικά σε μια μακρινή τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Σε δύο σημεία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το διαστημόπλοιο πλησίασε σε απόσταση περίπου 129 χιλιομέτρων (80 μιλίων) την επιφάνεια της Σελήνης.

Ενώ βρισκόταν σε σεληνιακή τροχιά, το διαστημόπλοιο έφτασε σε μέγιστη απόσταση από τη Γη 268.563 μιλίων, σπάζοντας το ρεκόρ απόστασης για διαστημόπλοιο που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει ανθρώπους από και προς τη Γη. Αφού εγκατέλειψε την επιμήκη σεληνιακή τροχιά του, το Orion πέρασε ξανά από το φεγγάρι στις 5 Δεκεμβρίου, πριν επιστρέψει στη Γη.

Τι ακολουθεί

Η αποστολή Artemis II για την πτήση αστροναυτών γύρω από τη Σελήνη θα χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο για να πραγματοποιηθεί. Η NASA στοχεύει την αποστολή για το 2024, αν και είναι πιθανό αυτό το χρονοδιάγραμμα να μην τηρηθεί, καθώς ο πύραυλος SLS για την αποστολή βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή.

Επιπλέον, οι υπολογιστές πτήσης και άλλος εξοπλισμός από την κάψουλα που μόλις προσγειώθηκε θα πρέπει να αφαιρεθούν και να επανατοποθετηθούν σε ένα άλλο σκάφος Orion που ετοιμάζεται για το Artemis II, μια διαδικασία που απαιτεί πολλή δουλειά και χρόνο.

Μόνο στην επόμενη αποστολή Artemis III η NASA θα επιχειρήσει επανδρωμένη προσεδάφιση στη Σελήνη, λέγοντας ότι αυτή η αποστολή θα μπορούσε να γίνει ήδη από το 2025, αλλά η υπηρεσία έχει μια μακρά λίστα με εκκρεμότητες να διεκπεραιώσει πριν συμβεί αυτό, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες για το αν η υπηρεσία μπορεί να τηρήσει το χρονοδιάγραμμά της.

Ένα εμπόδιο θα είναι η ετοιμασία νέων σεληνιακών διαστημικών στολών. Η NASA ανέθεσε φέτος στην Axiom Space Inc. τη σύμβαση για την ανάπτυξη των στολών και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό έχει προχωρήσει η κατασκευή τους.

Η NASA χρειάζεται επίσης μια ειδική σκάλα που θα μπορεί να μεταφέρει τους αστροναύτες από το Orion στην επιφάνεια της σελήνης και πίσω. Το 2021, η NASA επέλεξε τη SpaceX για τη δουλειά αυτή. Η εταιρεία πυραύλων που ξεκίνησε ο Elon Musk, με την επίσημη ονομασία Space Exploration Technologies Corp. εργάζεται πάνω σε έναν πύραυλο Starship επόμενης γενιάς που θα χρησιμεύσει στην προσεδάφιση για την αποστολή Artemis III, αλλά το Starship δεν έχει κάνει ακόμη την πρώτη του πτήση σε τροχιά.

Η SpaceX στόχευε να έχει κάνει μία εκτόξευση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αν και είναι απίθανο να επιτύχει αυτόν τον στόχο. Ακόμη και μετά την άφιξη του οχήματος αυτού στο διάστημα, παραμένουν πολλά εμπόδια για την κατασκευή της προσεδάφισης. Η SpaceX πρέπει να εξοπλίσει το όχημα για να μεταφέρει ανθρώπους, να αναπτύξει έναν τρόπο για να ανεφοδιάζεται το Starship στο διάστημα και να δοκιμάσει την ικανότητά του να προσγειωθεί στη σεληνιακή επιφάνεια.

Έτσι, ενώ η NASA έκανε ακόμη ένα βήμα για την ολοκλήρωση του Artemis I, το ταξίδι μπροστά της θα είναι μακρύ μέχρι να ξαναπατήσει αστροναύτης στο φεγγάρι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από kathimerini.gr και bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News