Business & Finance Πέμπτη 31/12/2020, 13:20
BUSINESS & FINANCE

Ποια εμπορεύματα έλαμψαν μέσα στο 2020

Ποια εμπορεύματα έλαμψαν μέσα στο 2020

Η αγορά εμπορευμάτων βίωσε φέτος ένα τρενάκι του τρόμου. Οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν ακόμη και υπό το μηδέν την άνοιξη, για να επιδοθούν σε θεαματικό ράλι μετά το δεύτερο εξάμηνο, ενώ έντονες ήταν οι διακυμάνσεις και σε άλλα ενεργειακά εμπορεύματα, όπως επίσης σε μέταλλα και αγροτικά προϊόντα. Τελικά περισσότερο από όλους έλαμψαν τα πολύτιμα μέταλλα και το LNG. Συνολικά ο δείκτης CRB Commodities index αποχαιρετά το 2020 με απώλειες της τάξης του 10%. 

Ενέργεια 

Το ασιατικό LNG (σποτ) οδήγησε την κούρσα της ενέργειας με κέρδη 140% από τις αρχές του έτους, χάρη στην ισχυρή ζήτηση, αλλά και σε σοβαρότατα προβλήματα σε βασικούς προμηθευτές. Τα μάτια όλων ωστόσο ήταν στραμμένο στο πετρέλαιο, που για πρώτη φορά στα χρονικά βρέθηκε υπό το μηδέν, καθώς ο πλανήτης έμπαινε σε καραντίνα, ενώ ένας πόλεμος τιμών ξεσπούσε ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Τελικά το Brent ολοκληρώνει το έτος με απώλειες περίπου 22%. Η Goldman Sachs περιμένει ουσιαστική ανάκαμψή του μέσα στους επόμενους 12 μήνες, με την τιμή του να σκαρφαλώνει στα 65 δολάρια το βαρέλι, από περίπου 51 δολάρια σήμερα. 

Μέταλλα  

Το συμβόλαιο σιδηρομεταλλεύματος (Dalian) απογειώθηκε χάρη σε έναν συνδυασμό αυξημένης ζήτησης από την Κίνα και πτώσης της προσφοράς από τη Βραζιλία. Αποχαιρετά το έτος με κέρδη σχεδόν 89%. Στους μεγάλους κερδισμένους και ο χαλκός με άνοδο 27%, όπως επίσης το νικέλιο και ο ψευδάργυρος με κέρδη άνω του 20%. Στα πολύτιμα μέταλλα ο άργυρος ξεχώρισε με άλμα 47,9%, ενώ κέρδη 25% εξασφάλισε και ο χρυσός, που λειτουργεί παραδοσιακά ως καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής. Στο +21% και το παλλάδιο. 

Αγροτικά προϊόντα 

Πρωταγωνιστής στον κλάδο ήταν το αμερικανικό καλαμπόκι, που αιφνιδίασε τους πάντες πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση από το 2010. Άλμα 40% έκανε η σόγια, ενώ σχεδόν 18% ενισχύθηκε το φοινικέλαιο. Ανάκαμψη παρουσίασαν επίσης οι τιμές της ζάχαρης, ενώ το κακάο ολοκληρώνει το έτος με πτώση 5%. 

moneyreview.gr 
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News