Business & Finance Παρασκευή 9/12/2022, 12:07
BUSINESS & FINANCE

Τι πιστεύουν για εσένα οι συνάδελφοί σου – Και γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία

Τι πιστεύουν για εσένα οι συνάδελφοί σου – Και γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία

Κατά πάσα πιθανότητα λίγο – πολύ θα ξέρετε τι πιστεύουν οι συνάδελφοί σας για εσάς, αλλά σίγουρα ποτέ δεν θα μάθετε τα πάντα. Μπορεί βέβαια αυτό να βοηθά στην αυτοπεποίθησή σας, αλλά φτάνει η στιγμή που πρέπει να μάθετε τη «φήμη» που έχετε στον κλάδο σας.

Εάν θεωρείστε «δύσκολοι» στη δουλειά για οποιοδήποτε λόγο – μιλάτε πολύ, είστε κάπως ξεχασιάρηδες ή επιθετικοί – τότε αυτή η φήμη μπορεί να σας κοστίσει νέες δουλειές, προαγωγές και άλλου είδους επαγγελματικές ευκαιρίες. Εάν προσπαθείτε να ανελιχθείτε ή να αλλάξετε δουλειά, τότε είναι πλεονέκτημα το να ξέρετε τι πραγματικά πιστεύουν οι συνάδελφοί σας για εσάς.

Σύμφωνα μάλιστα με την καθηγήτρια ψυχολογίας στο NYU, Tessa West, πλέον οι πλατφόρμες σαν το LinkedIn καθιστούν τη φήμη σας όλο και πιο σημαντικό παράγοντα σε μία πιθανή πρόσληψη, διότι όλοι είναι δικτυωμένοι και επικοινωνούν μεταξύ τους. «Και επειδή ο κόσμος τείνει να θυμάται και να καταγράφει τα αρνητικά στοιχεία πολύ περισσότερο από τα θετικά, μία κακή φήμη σας ακολουθεί. Εξ ου και η συμπεριφορά σας πριν από έξι χρόνια μπορεί να επηρεάσει τις επαγγελματικές σας προοπτικές έξι μήνες από τώρα», τονίζει η ίδια στο Business Insider.

Βέβαια η ίδια αναγνωρίζει πως όταν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό, τότε οι εργοδότες είναι πιο πιθανό να παρακάμψουν τη φήμη, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να αποτελεί όλο και πιο σημαντικό παράγοντα επιλογής.

Πώς να μάθετε τι πραγματικά πιστεύουν οι άλλοι για εσάς

Για να μάθετε τι πιστεύουν οι συνάδελφοί σας, θα πρέπει να ρωτήσετε με στρατηγικό τρόπο. Η σύμβουλος καριέρας Nariah Broadus δήλωσε ότι θα πρέπει να αποφύγετε τον πειρασμό να ρωτήσετε τους συναδέλφους με τους οποίους έχετε στενούς δεσμούς, διότι απλώς θα σας πουν καλά λόγια. «Τα άτομα με τα οποία δεν είστε τόσο κοντά, αλλά με τα οποία έχετε συχνή επαφή, είναι σε καλύτερη θέση να μοιραστούν, διότι δεν διατρέχουν τόσο μεγάλο προσωπικό ή επαγγελματικό κίνδυνο, λέγοντας τι πιστεύουν για εσάς».

Επίσης, δηλώνει η Broadus στο Business Insider, είναι πιθανό να σας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες: «Θα έχουν παρατηρήσεις και επιπλέον θα έχουν ακούσει πράγματα για εσάς».

Η ίδια όμως τονίζει ότι θα πρέπει να είστε συγκεκριμένοι και σαφείς. Μην ρωτάτε εάν είστε καλός συνάδελφος. Αντιθέτως, θα πρέπει να ρωτήσετε φερειπείν, «όταν βρίσκομαι σε meeting, αφήνω τους άλλους να μιλήσουν;» Ή «ποιες είναι οι αδυναμίες μου σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων;»

Η ίδια δήλωσε ότι εάν ντρέπεστε να ρωτήσετε ευθέως, τότε μπορείτε να πραγματοποιήσετε μία ανώνυμη έρευνα μέσω Google Forms ή Survey Money. «Πείτε τους, σκέφτομαι τι έπεται για εμένα προσωπικά και επαγγελματικά και θα εκτιμούσα την ειλικρινή σας άποψη», σημείωσε η Broadus.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Χασομεράτε στη δουλειά; Τέσσερα κόλπα για να σώσετε χρόνο

Τέσσερις κατηγορίες τοξικών συναδέλφων – Και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Τι κρύβουν οι συνάδελφοί σας στη δουλειά – Πώς θα τους σταματήσετε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News