Business & Finance Παρασκευή 9/12/2022, 07:12
BUSINESS & FINANCE

Χασομεράτε στη δουλειά; Τέσσερα κόλπα για να σώσετε χρόνο

Χασομεράτε στη δουλειά; Τέσσερα κόλπα για να σώσετε χρόνο

Δεν σας λείπει ο χρόνος, απλώς ξοδεύετε ένα μεγάλο μέρος σε ανούσιες δραστηριότητες. Αυτό πιστεύει ο Akshad Singi, γιατρός και συγγραφέας, ο οποίος υποστηρίζει πως παρά το γεμάτο του πρόγραμμα βρίσκει χρόνο για τον εαυτό του, δοκιμάζοντας νέα χόμπι και μαθαίνοντας καινούργια πράγματα.

Γράφοντας στην ανοιχτή πλατφόρμα Medium, ο Singi λέει ότι όλοι πρέπει να αποδεχτούμε τα εξής στοιχεία:

  • Ο μέσος χρήστης των social media ξόδεψε δυόμισι ώρες κάθε μέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέτος
  • Από το 2020 οι χρήστες του Neftlix παρακολούθησαν κατά μέσο όρο 3,2 ώρες βίντεο την ημέρα – για όλους τους χρήστες του Neftlix πρόκειται για 6 δισ. ώρες συνολικά κάθε μήνα

Κοιτάζοντας μόνο αυτά τα δύο στοιχεία, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι είμαστε μέρος του προβλήματος λέει ο Singi. Και βέβαια, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε το χάσιμο χρόνου. Ο Singi δίνει τέσσερις συμβουλές, οι οποίες βοήθησαν τον ίδιο να διαχειριστεί την ημέρα του:

1. Βάλτε πρόγραμμα

Κάθε βράδυ, ο Singi χωρίζει αποβραδίς την επόμενη μέρα σε διαστήματα τριάντα λεπτών, σε καθένα από τα οποία βάζει μία δραστηριότητα. Έτσι, μειώνει το χρόνο που απαιτείται για να αποφασίσει «πότε θα γίνει τι». Εάν είναι προαποφασισμένη η ώρα κατά την οποία θα ασχοληθείτε με κάποια δραστηριότητα, τότε είναι δύσκολο εάν όχι απίθανο να την σπαταλήσετε αλλού. Επίσης, όταν βάζει κανείς τις σκέψεις του σε χαρτί, συνειδητοποιεί ότι η μέρα του έχει πολύ περισσότερες ώρες απ’ ότι νόμιζε, σημειώνει ο Singi.

2. Ασχοληθείτε πρώτα με τη βαρύτερη δουλειά

Είναι πιθανότερο να καθυστερήσετε να κάνετε την πιο δύσκολη δουλειά. Εξ ου και όσο πιο αργά τη βάλετε στο πρόγραμμά σας, τόσο πιθανότερο είναι να την «σπρώξετε» παρακάτω. Εξάλλου, τονίζει ο Singi εάν τελειώσετε νωρίς με το δυσκολότερο πράγμα στη λίστα σας, τότε θα αισθάνεστε «νικητής».

3. Φανταστείτε πώς θα είναι η μέρα σας

Ο Singi δηλώνει πως κάθε βράδυ προσπαθεί να κάνει μία νοερή απεικόνιση της ημέρας που ακολουθεί. Για παράδειγμα σκέφτεται: «Θα ξεκινήσω να γράφω στις 7:30 το πρωί. Μετά θα ντυθώ και θα έχω φτάσει στο ραντεβού με τον ασθενή μέχρι τις 9:30. Αφού τελειώσω, θα φάω στις 2» κλπ. Έτσι, υποστηρίζει ότι είναι ευκολότερο να αντεπεξέλθει στη μέρα του, αλλά και να ακολουθήσει πιστά το πρόγραμμά του.

4. Βάλτε χρονόμετρο

Για τον Singi είναι το πιο υποτιμημένο εργαλείο παραγωγικότητας. Προτείνει όταν ξεκινάτε να δουλεύετε να βάλετε χρονόμετρο για μία ώρα ή 40 λεπτά. Εάν ξέρετε ότι το χρονόμετρο τρέχει, είναι σχεδόν απίθανο να ξεφύγει το μυαλό σας, θα παραμένει συγκεντρωμένο. Αυτό συμβαίνει κατά τον Singi, διότι το χρονόμετρο δημιουργεί ένα αίσθημα ευθύνης. Ο ίδιος σημειώνει πως όταν πηγαίνει στην τουαλέτα, όταν γεμίζει το νερό του ή ακόμα και όταν σκρολάρει στο Twitter σταματάει προσωρινά το χρονόμετρο και μετά το επανεκκινεί. Έτσι, τονίζει, φτιάχνεται ένα ακόμη επίπεδο ευθύνης που ενισχύει τη συγκέντρωση στη δουλειά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Medium

Διαβάστε επίσης:

Τι κρύβουν οι συνάδελφοί σας στη δουλειά – Πώς θα τους σταματήσετε

Τα 3 απλά μαθήματα του Στιβ Τζομπς για να πετυχαίνεις στα πάντα στη ζωή

Τέσσερις κατηγορίες τοξικών συναδέλφων – Και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News