BUSINESS & FINANCE

Πώς θα επιταχυνθούν τα έργα στο Ελληνικό

Η αποστολή και ο τρόπος επιλογής του ανεξάρτητου μηχανικού

Πώς θα επιταχυνθούν τα έργα στο Ελληνικό

Μέσα του περασμένου καλοκαιριού με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το παρεμπόριο προβλέφθηκε ο θεσμός του ανεξάρτητου μηχανικού. Στόχος της εν λόγω ρύθμισης είναι η επιτάχυνση των έργων υποδομής στο Ελληνικό, με τον ανεξάρτητο μηχανικό να είναι υπεύθυνος -κατ’ αναλογία προς έργα δημοσίου συμφέροντος- για τον έλεγχο και την έγκριση των μελετών κατασκευής, την επίβλεψη και τον τελικό έλεγχο των έργων υποδομής στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Οι αρμοδιότητες

Πλέον, με πρόσφατη απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων ορίστηκαν οι αρμοδιότητες και τα προσόντα του ανεξάρτητου μηχανικού, ενόψει της έναρξης υλοποίησης των έργων υποδομής από την Lamda Development. 

Ο ανεξάρτητος μηχανικός αποτελεί ουσιαστικά μία εταιρεία που θα πρέπει να διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία, κατά την τελευταία δεκαετία, σε καθήκοντα ανεξάρτητου μηχανικού, και ειδικότερα στην ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ποιότητας έργων, στον έλεγχο μελετών και στην επίβλεψη κατασκευής σε ανάλογα έργα με αυτά που θα υλοποιηθούν στο Ελληνικό. 

Το φυσικό πρόσωπο απαιτείται ακόμη, να είναι ασφαλισμένο κατά κινδύνων επαγγελματικής ευθύνης για ποσό τουλάχιστον 7,5 εκατ. ευρώ ανά γεγονός και 15 εκατ. ευρώ αθροιστικά. Όπως και να διαθέτει κύκλο εργασιών, ο οποίος ανέρχεται αθροιστικά κατά τα τελευταία πέντε έτη τουλάχιστον σε 5 εκατ. ευρώ. Για την πληρωμή αμοιβών και  λοιπών δαπανών και εξόδων του ανεξάρτητου μηχανικού, ο μόνος υπόχρεος είναι ο φορέας υλοποίησης των έργων.

Επίσης, ο ανεξάρτητος μηχανικός δεν πρέπει να συνδέεται με τους φορείς υλοποίησης με σχέση, η οποία να δημιουργεί κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων, ενώ πριν την υπογραφή σύμβασης με ανεξάρτητο μηχανικό, οι φορείς υλοποίησης των έργων θα πρέπει να υποβάλλουν έγγραφη γνωστοποίηση στο Γραφείο Ελληνικού. 

Το τελευταίο δύναται να διαφωνεί με την επιλογή του ανεξάρτητου μηχανικού και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να κοινοποιεί στους φορείς υλοποίησης σχετικό έγγραφο εντός 10 ημερολογιακών ημερών από την υποβολή της γνωστοποίησης. Εάν αυτές παρέλθουν άπρακτες, τότε η η επιλογή του Ανεξάρτητου Μηχανικού θεωρείται οριστική και οι φορείς υλοποίησης μπορούν να προχωρήσουν στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Ο ανεξάρτητος μηχανικός ελέγχει και εγκρίνει τις μελέτες. Στη φάση των εργασιών, μεταξύ άλλων, παρακολουθεί την τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, συντάσσει τριμηνιαίες αναφορές για την πρόοδο υλοποίησης των έργων, έκτακτες αναφορές για προβλήματα που ανακύπτουν και εκδίδει βεβαίωση περαίωσης για αυτοτελή τμήματα.

Τα έργα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, κατά την πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, κατά τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στην Lamda Development, ενώ, έχει ολοκληρωθεί σειρά προπαρασκευαστικών εργασιών. Πρόκειται για την κατεδάφιση κτιρίων στο οικόπεδο του πρώην δυτικού αεροδρομίου στο Ελληνικό (παλιά Ολυμπιακή), αλλά και την έναρξη κατάρτισης μελετών για την υλοποίηση των έργων υποδομής, όπως η τοποθέτηση τηλεπικοινωνιακών δικτύων ή δικτύου ύδρευσης κτλ. 

Έχει ακόμη ξεκινήσει η κατάρτιση αρχιτεκτονικών μελετών για τον σχεδιασμό των κτιρίων της Μητροπολιτικής Παρέμβασης στο Ελληνικό, με την εταιρεία να προγραμματίζει την έκδοση των απαιτούμενων εγκρίσεων δόμησης μέσα στο 2021. Αυτό θα οδηγήσει στην έναρξη κατασκευής, μέχρι το τέλος της ίδιας χρονιάς, των κτιρίων-τοπόσημων. Σε ορίζοντα ενάμιση έτους θα ξεκινήσει η κατασκευή του πύργου κατοικιών στην μαρίνα του Ελληνικού, ενώ η Lamda Development βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με εταιρείες για τη δημιουργία δύο κοινοπραξιών με αντικείμενο την ανάπτυξη του πύργου ξενοδοχείων και γραφείων στην Λεωφ. Βουλιαγμένης και του πύργου κατοικιών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News