Business & Finance Παρασκευή 2/12/2022, 22:30
BUSINESS & FINANCE

ΕΕ – ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν εποικοδομητικά τους φόβους για τον νόμο περί μείωσης του πληθωρισμού

ΕΕ – ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν εποικοδομητικά τους φόβους για τον νόμο περί μείωσης του πληθωρισμού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξουν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με ένα νέο πακέτο επιδοτήσεων για την πράσινη ενέργεια των ΗΠΑ με εποικοδομητικό τρόπο, όπως αναμένεται να δηλώσουν αξιωματούχοι των δύο πλευρών σε συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με σχέδιο κοινής δήλωσης.

Η ΕΕ των 27 χωρών φοβάται ότι ο νόμος των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού ύψους 430 δισ. δολ. με τις γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις μπορεί να προσελκύσει επιχειρήσεις της ΕΕ και να θέσει σε μειονεκτική θέση ευρωπαϊκές εταιρείες, από κατασκευαστές αυτοκινήτων έως κατασκευαστές πράσινης τεχνολογίας.

Το θέμα είναι ένα από τα πολλά που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ στις 5 Δεκεμβρίου.

Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, η υπουργός Εμπορίου Gina Raimondo, η εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Katherine Tai και οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis και Margrethe Vestager.

«Αναγνωρίζουμε τις ανησυχίες της ΕΕ και υπογραμμίζουμε τη δέσμευσή μας να τις αντιμετωπίσουμε εποικοδομητικά», αναφέρεται σε σχέδιο κοινής δήλωσης της 1ης Δεκεμβρίου που επρόκειτο να εκδοθεί μετά τη συνάντηση.

Το σχέδιο εγγράφου, το οποίο είδε το Reuters και θα μπορούσε ακόμη να αναθεωρηθεί, δεν έθετε συγκεκριμένα μέτρα.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ αρνήθηκε να σχολιάσει το σχέδιο εγγράφου.

«Η συνάντηση θα επιτρέψει ουσιαστικές συζητήσεις, μεταξύ άλλων για τις ανησυχίες γύρω από τον ΙΡΑ, οι οποίες επίσης εξετάζονται σε ειδική διαδικασία», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ να πρόκειται να δώσουν αμφότερες τεράστια κρατική χρηματοδότηση στους κατασκευαστές τσιπ, οι δύο χώρες θα συμφωνήσουν να δημιουργήσουν ένα κοινό εργαλείο για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη δημόσια στήριξη, μια κίνηση που αποσκοπεί στην αποφυγή ενός αγώνα επιδοτήσεων, αναφέρει το έγγραφο.

Οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν πληροφορίες και βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τις επενδυτικές προσεγγίσεις και τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημόσια στήριξη.

Στο έγγραφο επισημαίνεται η απειλή από τις μη χρηματοοικονομικές πολιτικές και πρακτικές, ιδίως αυτές που επηρεάζουν τις εταιρείες ιατρικών συσκευών, λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές θα εξετάσουν τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής και θα συντονίσουν τη δράση για τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού.

«Για τον σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε μια κοινή πολιτική αναφορικά με τις πρακτικές της Κίνας και άλλων μη χρηματοοικονομικών πολιτικών και πρακτικών», αναφέρεται.

Ένα ξεχωριστό σχέδιο κοινής δήλωσης για την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο διαδίκτυο στόχευε στις ευθύνες των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, όπως η μονάδα Alphabet της Google, η Meta και το Twitter.

«Καλούμε τις εταιρείες να αποτρέψουν την κατάχρηση των προϊόντων και των πλατφορμών τους, να διεξάγουν τη δέουσα επιμέλεια, να αναλάβουν αποτελεσματική δράση για την αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας στο διαδίκτυο και της παράνομης ή αυθαίρετης επιτήρησης κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…», ανέφερε.

«Υποστηρίζουμε επίσης την ενίσχυση της λογοδοσίας για τις τεχνολογικές πλατφόρμες και αναγνωρίζουμε τον ρόλο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της διαδικτυακής ασφάλειας, της προστασίας και της ιδιωτικής ζωής».

Σε μια απροσδόκητη κίνηση, ο επικεφαλής της βιομηχανίας της ΕΕ Τιερί Μπρετόν δεν θα παραβρεθεί στη συνάντηση, καθώς η ημερήσια διάταξη προέβλεπε μόνο δύο ώρες υπουργικών συναντήσεων για θέματα που αφορούν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, δήλωσε ο βοηθός του. Αντ’ αυτού, ο Μπρετόν θα ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για διμερείς επαφές στις αρχές του 2023.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News