Business & Finance Τετάρτη 30/12/2020, 22:50
WALL STREET

Το ρεκόρ των 167,2 δισ.δολαρίων αντλήθηκε το 2020

Το ρεκόρ των 167,2 δισ.δολαρίων αντλήθηκε το 2020

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, οι επενδυτές «έτρεξαν» μαζικά στις αρχικές δημόσιες εγγραφές στη διάρκεια του 2020, με τους περισσότερους αναλυτές να κάνουν λόγο για συνέχιση της ευφορίας. 

Οταν άρχισε η πανδημία του κορωνοϊού να κάνει εμφανή τα σημάδια της στην αμερικανική οικονομία το Μάρτιο και κατέρρευσε η χρηματιστηριακή αγορά, αναλυτές είχαν προειδοποιήσει τους επενδυτές να προετοιμαστούν για ένα ακόμη απογοητευτικό έτος μετά την εξασθενημένη δραστηριότητα του 2019. 

Μετά από μία προσωρινή παύση όμως, η δραστηριότητα σε IPOs άρχισε ξανά στα τέλη Μαίου, όταν η Φέντεραλ Ριζέρβ σηματοδότησε την πρόθεσή της να στηρίξει αμέριστα την αμερικανική οικονομία. Αρκετές μετοχές εταιρειών που εισήλθαν εκείνη την περίοδο στο χρηματιστήριο εκτινάχθηκαν στα ύψη, δίδοντας το έναυσμα για το ράλι που ακολούθησε στα χρηματιστήρια και το οποίο μετά την τωρινή ανάπαυλα των εορτών, αναμένεται να συνεχιστεί και τη νέα χρονιά. 

Οι επιχειρήσεις άντλησαν το ποσό ρεκόρ των 167,2 δισ.δολαρίων μέσω 454 δημόσιων εγγραφών που πραγματοποιήθηκαν εφέστος σε αμερικανικά χρηματιστήρια, με βάση στοιχεία έως τις 24 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ποσό πολύ υψηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ των 107,9 δισ.δολαρίων που καταγράφηκε στο ζενίθ της ευφορίας του dot.com το 1999, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. Μόνο στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 αντλήθηκαν 67,3 δισ.δολάρια, έξι φορές περισσότερα συγκριτικά με αυτά που αντλήθηκαν τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά IPO έλαβε σημαντική ώθηση από την εντυπωσιακή αύξηση των εταιρειών εξαγοράς ειδικου σκοπού, τις λεγόμενες SPACs, οχήματα που αντλούν χρήματα μέσω δημόσιων εγγραφών και εν συνεχεία αναζητούν άλλες επιχειρήσεις για να συγχωνευθούν μαζί τους.  

Περίπου το ήμισυ από το παραπάνω ποσό που αντλήθηκε από την αγορά IPO προήλθε από τις SPACs και το συνολικό ποσό που εκδόθηκε από τις εν λόγω εταιρείες είναι έξι φορές μεγαλύτερο από αυτό που συγκεντρώθηκε το 2019. 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η φρενήτιδα των IPO έφθασε στο ζενίθ της στη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, παραδοσιακά μία ήρεμη περίοδο για νέες αρχικές δημόσιες εγγραφές, καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους. Τότε ήταν όμως που οι μετοχές των Airbnb και DoorDash διπλασιάστηκαν κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής τους. 

Πηγή: WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News