Business & Finance Παρασκευή 2/12/2022, 20:44
BUSINESS & FINANCE

Pfizer: Επένδυση 1,2 δισ. ευρώ στο Βέλγιο σε βάθος τριετίας

Pfizer: Επένδυση 1,2 δισ. ευρώ στο Βέλγιο σε βάθος τριετίας

Tην πρόθεσή της να επενδύσει 1,2 δισ. ευρώ σε εργοστάσιο παρασκευής εμβολίων στην πόλη Πουρς του Βελγίου, για τα επόμενα τρία χρόνια ανακοίνωσε σήμερα η Pfizer

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ σε αυτό το εργοστάσιο παραγωγής, το οποίο σήμερα απασχολεί 4.500 άτομα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια του αμερικανικού κολοσσού στον κόσμο, αναφέρει η βελγική εφημερίδα «Le Soir».

Το εργοστάσιο της Pfizer στην Πουρς απέκτησε παγκόσμια φήμη περί τα τέλη του 2020 καθώς επιλέχθηκε από την αμερικανική εταιρεία για να παράγει το εμβόλιο mRNA κατά της Covid-19 (το Comirnaty) που ανέπτυξε με την BioNTech.

Όπως αναφέρει η «Le Soir», το εργοστάσιο στην Πουρς καλύπτει έκταση μεγαλύτερη των 100 στρεμμάτων και ειδικεύεται στην κατασκευή και συσκευασία στείρων ενέσιμων φαρμάκων και εμβολίων, είτε με τη μορφή φιαλιδίων, αμπουλών ή συρίγγων.

Η επένδυση ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την επέκταση όλων των σταδίων παραγωγής. Αυτή η επένδυση αναμένεται να επιτρέψει τη δημιουργία 250 επιπλέον θέσεων εργασίας στις εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας.

Η απασχόληση έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά στην Πουρς μετά την παραγωγή του εμβολίου κατά της Covid. Το εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί από 2.800 σε 4.500 από την έναρξη της πανδημίας.

Η Pfizer ελπίζει να εισαγάγει έως και 19 νέα φάρμακα τον επόμενο ενάμιση χρόνο, συμπεριλαμβανομένων θεραπειών για την ελκώδη κολίτιδα και τις ημικρανίες, καθώς και το εμβόλιο της για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

«Το χαρτοφυλάκιό μας είναι ισχυρό και απαιτεί επέκταση του δικτύου μας για να φιλοξενήσει αυτά τα νέα προϊόντα που θα έχουν πραγματικά αντίκτυπο», δήλωσε ο επικεφαλής προμηθειών της Pfizer, Mike McDermott..

Τα νέα προϊόντα που παράγονται στα εργοστάσια θα καλύπτουν διάφορους θεραπευτικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων ασθενειών, φλεγμονών και ανοσολογίας, είπε.

Η επέκταση στην Ιρλανδία θα προσθέσει περίπου 400 έως 500 θέσεις εργασίας και θα της επιτρέψει να διπλασιάσει την ποσότητα της φαρμακευτικής ουσίας που παράγει στο εργοτάξιο, η οποία παράγει υλικό για πολύπλοκα βιολογικά φάρμακα και εμβόλια.

Στο Βέλγιο, η Pfizer επεκτείνει την ικανότητα οριστικοποίησης και εμφιάλωσης δόσεων φαρμακευτικής ουσίας. Επεκτείνει επίσης εκεί τις δυνατότητες συσκευασίας και αποθήκευσης ψύξης.

Τα νέα έργα θα δημιουργήσουν επιπλέον 250 θέσεις εργασίας στο βελγικό εργοστάσιο, του οποίου το εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί σε 4.500 άτομα από 2.800 πριν από την πανδημία.

Η Pfizer έχει επίσης δαπανήσει σημαντικά για την επέκταση της παραγωγικής της ικανότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η φαρμακοβιομηχανία με έδρα τη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε σχέδια για επέκταση των εργοστασίων της στο Καλαμαζού, στο Μίσιγκαν, στο Ρόκυ Μάουντ, στη Βόρεια Καρολίνα και στο ΜακΦέρσον, στο Κάνσας.

Είπε επίσης ότι θα δαπανήσει σχεδόν 1 δισ. δολάρια για να ενισχύσει την ικανότητά της να παράγει γονιδιακές θεραπείες σε τοποθεσίες στη Μασαχουσέτη και τη Βόρεια Καρολίνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News