Business & Finance Πέμπτη 1/12/2022, 22:02
BUSINESS & FINANCE

Η HSBC περικόπτει έως και το 15% των ανώτατων στελεχών της παγκοσμίως

Η HSBC περικόπτει έως και το 15% των ανώτατων στελεχών της παγκοσμίως

Η HSBC ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές έως και του 15% των 2.000 ανώτατων διευθυντικών στελεχών της παγκοσμίως, καθώς προσπαθεί να εξορθολογίσει τις βαθμίδες της διοίκησης και να μειώσει το κόστος, ανέφεραν δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας στην τράπεζα με έδρα το Λονδίνο θα αφορούν πολλές επιχειρηματικές μονάδες και γεωγραφικές τοποθεσίες και θα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια τουλάχιστον 200 θέσεων, κυρίως με τον τίτλο του Chief Operating Officer (COO), ανέφεραν οι πηγές.

Η HSBC, η οποία συνήθιζε να τοποθετείται ως η παγκοσμίως τοπική τράπεζα στον κόσμο, απασχολεί πολλούς COO επειδή κάθε χώρα έχει τη δική της επιχειρηματική γραμμή και το δικό της ξεχωριστό COO, ανέφεραν οι πηγές.

Η HSBC αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η εταιρεία συρρικνώνει την παγκόσμια δραστηριότητά της εδώ και αρκετά χρόνια, μειώνει το προσωπικό της σε πολλές περιοχές και αποχωρεί εξ ολοκλήρου από ορισμένες χώρες, καθώς προσπαθεί να βελτιώσει τις αποδόσεις των μετόχων.

Οι τελευταίες περικοπές έχουν ήδη ξεκινήσει, είπε μια από τις πηγές.

Ο διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn δήλωσε την Πέμπτη ότι η HSBC έχει αποφασίσει επιπλέον περικοπές 1,7 δισ. δολαρίων οι οποίες θα γίνουν το επόμενο έτος, καθώς αγωνίζεται να επιτύχει έναν γενικό στόχο αύξησης του κόστους όχι όμως περισσότερο από 2% παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο επερχόμενος οικονομικός διευθυντής Georges Elhedery συμμετείχε στο έργο για τη μείωση του αριθμού των διοικητικών στελεχών, ανέφεραν οι πηγές.

Η πρωτοβουλία, με την κωδική ονομασία Project Banyan, ακολουθεί το τελευταίο σημαντικό σχέδιο απολύσεων της HSBC το 2020, το οποίο στόχευε σε περικοπές έως και 35.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως σε όλα τα επίπεδα προσωπικού.

Τρεις ξεχωριστές πηγές (οι οποίες, λόγω της ευαισθησίας του θέματος, ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες) επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποιούνται περικοπές θέσεων εργασίας, καθώς η HSBC εντάσσεται σε μια ομάδα άλλων δυτικών τραπεζών που μειώνουν το προσωπικό τους, καθώς οι δυσοίωνες παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές επιβαρύνουν τα έσοδα της επιχειρηματικής, καταναλωτικής και επενδυτικής τραπεζικής.

Η HSBC αύξησε ελαφρώς το προσωπικό πλήρους απασχόλησης κατά τη διάρκεια του 2022, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, με τον αριθμό των εργαζομένων να αυξάνεται κατά 378 σε 220.075 στις 30 Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με τις 31 Δεκεμβρίου πέρυσι.

Η τράπεζα με έδρα τη Βρετανία, η οποία πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων και των κερδών της στην Ασία, δέχεται πιέσεις από τον μεγαλύτερο μέτοχό της, τον κινεζικό χρηματοπιστωτικό όμιλο Ping An, να διερευνήσει επιλογές για την ενίσχυση των αποδόσεων, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής των ασιατικών δραστηριοτήτων της στο χρηματιστήριο.

Τον περασμένο μήνα, η Ping An Asset Management, μια μονάδα που ανήκει εξ ολοκλήρου στην Ping An Insurance ζήτησε από την HSBC να μειώσει δραστικά το κόστος με την περικοπή θέσεων εργασίας και την εκποίηση περιφερειακών μη ασιατικών επιχειρήσεων να είναι στις αρχικές προτάσεις της.

Εκτός από το ενδεχόμενο απολύσεων, η τράπεζα θα πρέπει επίσης να εξετάσει τη μείωση του κόστους της παγκόσμιας έδρας της, είχε δηλώσει τότε η Ping An AM.

Το Reuters ήταν το πρώτο που ανέφερε τον Σεπτέμβριο ότι η HSBC είχε ξεκινήσει μια επανεξέταση της ακίνητης περιουσίας της, η οποία θα μπορούσε να την οδηγήσει σε μετεγκατάσταση από την εμβληματική έδρα της σε ουρανοξύστη στην οικονομική περιοχή Canary Wharf του Λονδίνου.

Η διοίκηση της HSBC σχεδιάζει να ενημερώσει το προσωπικό ότι ο τελευταίος γύρος περικοπών θέσεων εργασίας αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της για τον περιορισμό των δαπανών και τη βελτίωση των κερδών σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, δήλωσε μια πηγή.

Την Τετάρτη, η HSBC ανακοίνωσε πιθανή πώληση των δραστηριοτήτων της στη Νέα Ζηλανδία και σχέδια για το κλείσιμο 114 υποκαταστημάτων στη Βρετανία.

Και την Τρίτη, επίσης, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πουλήσει την πολύ μεγαλύτερη καναδική επιχείρησή της στη Royal Bank of Canada, συρρικνώνοντας περαιτέρω το παγκόσμιο αποτύπωμά της μετά τις προηγούμενες πωλήσεις των τραπεζών λιανικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία τα τελευταία δύο χρόνια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News