BUSINESS & FINANCE

Ποιες επιχειρήσεις γλιτώνουν από τα ραβασάκια της επιστρεπτέας προκαταβολής

Ποιες επιχειρήσεις γλιτώνουν από τα ραβασάκια της επιστρεπτέας προκαταβολής

Πολλές ήταν οι επιχειρήσεις (17.800) που είχαν πάρει επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά είχαν παραβιάσει οριακά τους αρχικούς όρους, κυρίως σε ό,τι αφορά τη ρήτρα της διατήρησης θέσεων εργασίας ή δεν είχαν υποβάλλει όλα τα δικαιολογητικά και καλούνταν να επιστρέψουν πίσω όλο το ποσό.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, το πλαίσιο αναμορφώθηκε και δίνει «άφεση αμαρτιών» σε όποιους ήταν απρόσεκτοι. 

Για τον αριθμό των εργαζομένων 

Εάν το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μικρότερο κατά μία μονάδα και άνω από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά τις ημερομηνίες  που έχουν οριστεί σε κάθε κύκλο των επιστρεπτέων, θεωρείται ότι δεν τηρήθηκε η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων, ενώ εάν το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μικρότερο κατά λιγότερο από μία μονάδα από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση θεωρείται ότι τηρήθηκε η ανωτέρω υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων. Για παράδειγμα, εάν μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλον εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.

Υποβολή δικαιολογητικών 

Σε περίπτωση μη υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών, η επιχείρηση μπορεί να υποβάλει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport» τα απαιτούμενα δικαιολογητικα έως τις  30η Δεκεμβρίου 2022.

Ποιοι επιστρέφουν τα ποσά άμεσα και ποιοι όχι 

Για τα ποσά που βεβαιώθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, η προθεσμία καταβολής παρατείνεται ως την 31η Ιανουαρίου 2023.

1) Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

2) Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 30ης Δεκεμβρίου 2022 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης. Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού των ανωτέρω ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

3) Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 30ης Δεκεμβρίου 2022 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης η παράταση θεωρείται ως μη χορηγηθείσα και η επιχείρηση θα πρέπει να καταβάλλει ολόκληρο το ποσό  που βεβαιώθηκε μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022 εντόκως. 

Διαβάστε επίσης: 

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Νέες προθεσμίες και διορθωτικές παρεμβάσεις στους όρους

ΑΑΔΕ: 17.800 επιχειρήσεις θα επιστρέψουν όλη την επιστρεπτέα εντόκως

Παράταση δυνατότητας υποβολής δικαιολογητικών για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News