Business & Finance Τετάρτη 30/12/2020, 19:46
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Οι οίκοι επιβεβαιώνουν τις αξιολογήσεις τους για την Τράπεζα Πειραιώς

Οι οίκοι επιβεβαιώνουν τις αξιολογήσεις τους για την Τράπεζα Πειραιώς

Ο οίκος S&P επιβεβαίωσε τη «σταθερή» προοπτική του για την Τράπεζα Πειραιώς καθώς και την πιστοληπτική του αξιολόγηση στη βαθμίδα Β, μετά την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της τράπεζας.

Λίγο ενωρίτερα, ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε τη βαθμίδα CCC για τον κίνδυνο μακροπρόθεσμης αθέτησης (IDR) της Τράπεζας Πειραιώς, όπως επίσης και το δείκτη βιωσιμότητας (VR).

Αναφερόμενος στη σειρά ενεργειών που έχει προγραμματίσει η τράπεζα για το 2021 προκειμένου να διευκολύνει τη διάθεση επιπλέον απομειωμένων δανείων 5 δισ.ευρώ, ο οίκος εκτιμά ότι θα συμβάλουν στη μείωση της αναλογίας των απομειωμένων δανείων κάτω από το 30% έως τα τέλη του 2021. Η Fitch θεωρεί ότι μπορεί να βελτιωθεί και η ποιότητα ενεργητικού της τράπεζας, έναν παράγοντα, όπως επισημαίνει, ιδιαίτερα σημαντικό για την αξιολόγηση του τραπεζικού ομίλου. Παρ΄όλα αυτά, εκτιμά ότι παραμένουν οι κίνδυνοι, μεταξύ των οποίων και η πιθανότητα να μην ολοκληρωθούν οι συναλλαγές αυτές μέσα στον ορίζοντα των 18 έως 24 μηνών ή να μην αποδειχθεί τελικά τόσο μεγάλος ο αντίκτυπος των συναλλαγών αυτών στην ποιότητα του ενεργητικού.

Οι αξιολογήσεις του οίκου Fitch για την Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθούν να αντανακλουν την υψηλή κεφαλαιακή επιβάρυνση από προβληματικό ενεργητικό. Οπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, το συνολικό χρηματοοικονομικό προφίλ της Τράπεζας Πειραιώς είναι “ευάλωτο” στο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας, που παραμένει ασταθές εν μέσω της πανδημίας. Πάντως, η χρηματοδότηση και ρευστότητα της τράπεζας συνέχισε να ισχυροποιείται το 2020.

Ο οίκος θα μπορούσε επισης να αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις της τράπεζας εάν μειωθούν τα απομειωμένα δάνεια στο 30% ή και χαμηλότερα εντός του χρονικού ορίζοντα αξιολογήσεών του. Γενικότερα μία αναβάθμιση θα προϋπέθετε από την Τράπεζα Πειραιώς να αντισταθεί στις πιέσεις ως προς την ποιότητα του ενεργητικού της στη διάρκεια της κρίσης καθώς και στη βελτίωση της δυνατότητάς της να αντλεί εκ των έσω κεφάλαια.

Αντίθετα, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν σε περίπτωση που η επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος θα επέφερε μόνιμο πλήγμα στην ποιότητα ενεργητικού και στο κεφάλαιο της τράπεζας, καθώς και θα υπονόμευε τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια». Επίσης, θα υποβαθμίζονταν και σε περίπτωση εξασθένησης της εμπιστοσύνης καταθετών/επενδυτών. Μέτρα στήριξης από τις αρμόδιες αρχές, μεταξύ των οποίων κρατικά εγγυημένα δάνεια, διευκόλυνση ρευστότητας ή προγράμματα μείωσης προβληματικού ενεργητικού θα μπορούσαν ωστόσο να μετριάσουν τις αρνητικές πιέσεις στην αξιολόγηση της τράπεζας. 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News