Business & Finance Δευτέρα 28/11/2022, 22:11
ΒUSINESS & FINANCE

Volkswagen: Προειδοποίηση ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος θα πλήξει τη βιομηχανία μπαταριών

Volkswagen: Προειδοποίηση ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος θα πλήξει τη βιομηχανία μπαταριών

Οι επενδύσεις σε γερμανικά και βιομηχανικά προγράμματα της Ε.Ε., όπως εργοστάσια κυψελών μπαταριών, δεν θα είναι εφικτές, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της περιοχής δεν καταφέρουν να συγκρατήσουν τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας μακροπρόθεσμα, όπως δήλωσε το ανώτατο στέλεχος της Volkswagen, Τόμας Σέφερ. 

«Εκτός και αν καταφέρουμε να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας στη Γερμανία και την Ευρώπη γρήγορα και αξιόπιστα, οι επενδύσεις σε ενεργοβόρα παραγωγή ή νέα εργοστάσια κυψελών μπαταριών στη Γερμανία και την ΕΕ θα είναι πρακτικά μη βιώσιμες», έγραψε στο LinkedIn ο διευθύνων σύμβουλος της επωνυμίας της VW, Τόμας Σέφερ. «Η δημιουργία αξίας σε αυτόν τον τομέα θα μεταφερθεί αλλού».

Το περίγραμμα για τη συνεργασία στον τομέα της βιομηχανικής πολιτικής που χαράχθηκε από τους υπουργούς Οικονομίας της Γαλλίας και της Γερμανίας την περασμένη εβδομάδα «υστερεί σε κρίσιμους τομείς και δεν ανταποκρίνεται στις προβλεπόμενες προτεραιότητες», είπε ο Σέφερ

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εντείνει την πίεση για το πώς η γηραιά ήπειρος θα πρέπει να «απαντήσει» στη Νομοθεσία για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ του προέδρου Τζο Μπάιντεν που στοχεύει στην ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων και στη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα για εξαρτήματα και υλικά μπαταριών. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπαν ότι το πρόγραμμα επιδοτήσεων παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και κάνει διακρίσεις σε βάρος εταιρειών εκτός ΗΠΑ.

Τα προγράμματα της ΕΕ δεν επικεντρώνονται αρκετά στη «βραχυπρόθεσμη αύξηση, κλιμάκωση και εκβιομηχάνηση της παραγωγής», είπε ο Σέφερ, επικρίνοντας αυτό που αποκάλεσε «ξεπερασμένους και γραφειοκρατικούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων».

Η Volkswagen σχεδιάζει να έχει έξι εργοστάσια μπαταριών σε πλήρη λειτουργία σε όλη την Ευρώπη έως το 2030 υπό την εταιρεία μπαταριών της PowerCo, η οποία άνοιξε το έδαφος με το εργοστάσιό της στη Γερμανία τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και υπέγραψε κοινοπραξία 3 δισ. ευρώ με την Umicore τον Σεπτέμβριο για την παραγωγή πρώτων υλών για μπαταρίες. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News