Business & Finance Πέμπτη 24/11/2022, 22:18
BUSINESS & FINANCE

Ισπανία: Διαμαρτυρίες εργαζομένων της Zara – Διεκδικούν καλύτερες αμοιβές

Ισπανία: Διαμαρτυρίες εργαζομένων της Zara – Διεκδικούν καλύτερες αμοιβές

Δεκάδες πωλητές της Zara διαμαρτυρήθηκαν την Πέμπτη στη Μαδρίτη έξω από το μεγαλύτερο κατάστημα του παγκόσμιου κολοσσού για να απαιτήσουν υψηλότερους μισθούς, ενώ ορισμένοι εργαζόμενοι στην πόλη καταγωγής της, στη βορειοδυτική Ισπανία, προχώρησαν σε απεργία την παραμονή της εκστρατείας εκπτώσεων της Black Friday.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Zara, η Inditex, συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να καταβάλει εφάπαξ μπόνους 1.000 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους σε καταστήματα πλήρους απασχόλησης στην Ισπανία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα συνδικάτα που επιδιώκουν καλύτερους μισθούς για τα μέλη τους εν όψει του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Η Inditex προσφέρθηκε επίσης να αυξήσει σταδιακά τους μηνιαίους μισθούς κατά περίπου 200 ευρώ έως το 2024, μια πρόταση που έγινε δεκτή από δύο από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ομάδες της Ισπανίας, την UGT και την Comisiones Obreras, αλλά απορρίφθηκε από τους διαδηλωτές που ζητούν τουλάχιστον το διπλάσιο ποσό.

«Η Inditex αυξάνει τις τιμές της και βελτιώνει τα κέρδη της, ενώ οι μισθοί των εργαζομένων υστερούν», δήλωσε ο Anibal Maestro, ηγέτης του συνδικάτου CGT, το οποίο κάλεσε στη συγκέντρωση στη Μαδρίτη.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Σας κάναμε εκατομμυριούχους, μας δίνετε επισφαλείς μισθούς» και «Δουλεύω για την Inditex αλλά δεν φτάνω μέχρι το τέλος του μήνα».

«Θέλουμε μια πραγματική αύξηση των μισθών… όχι το μπόνους των 1.000 ευρώ που προσφέρεται ως καραμέλα», δήλωσε ο Maestro.

Στην πόλη A Coruna, όπου άνοιξε το πρώτο κατάστημα Zara το 1975, η Inditex διαθέτει σήμερα 44 καταστήματα. Δύο από αυτά, ένα κατάστημα Zara και ένα κατάστημα Massimo Dutti έκλεισαν την Πέμπτη και περίπου 1.000 εργαζόμενοι στα καταστήματα ετοιμάζονταν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία την επόμενη ημέρα (Black Friday).

Οι μηνιαίοι μισθοί των πωλητών στα καταστήματα της Inditex στη Μαδρίτη και την Α Κορούνια είναι κάτω από 1.400 ευρώ, σύμφωνα με τα συνδικάτα.

Αυτό συγκρίνεται με περίπου 2.000 ευρώ για έναν εργαζόμενο σε αποθήκη, δήλωσε η Carmina Naveiro, συνδικαλίστρια στην A Coruna, η οποία εργάζεται στη Zara για περισσότερες από δύο δεκαετίες, προσθέτοντας ότι οι ηλεκτρονικές παραγγελίες έχουν αυξήσει τον φόρτο εργασίας των πωλητών.

«Αν δεν πάρουμε καλύτερους μισθούς, θα προχωρήσουμε σε περισσότερες διαμαρτυρίες τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο», δήλωσε η ίδια.

Η Inditex απασχολεί 165.000 άτομα σε 177 χώρες. Περίπου το 86% εργάζεται στα 6.477 καταστήματά της.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News