Business & Finance Τετάρτη 23/11/2022, 21:07
BUSINESS & FINANCE

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξουσιοδοτήσουν τη Chevron να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξουσιοδοτήσουν τη Chevron να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας

Η Chevron Corp θα μπορούσε να κερδίσει την έγκριση των ΗΠΑ για να επεκτείνει σημαντικά τις δραστηριότητές της στη Βενεζουέλα ήδη από το Σάββατο, μόλις κυβέρνηση και αντιπολίτευση επαναλάβουν τις πολιτικές συνομιλίες, δήλωσαν την Τετάρτη τρεις άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Η άδεια των ΗΠΑ για τη Chevron να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χαλαρής παραγωγής πετρελαίου της χώρας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλάγματα για την επίτευξη συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της αντιπολίτευσης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν φέτος να εξομαλύνουν την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της αντιπολίτευσης της χώρας προσφέροντας μια μικρή χαλάρωση των κυρώσεων και απελευθερώνοντας ορισμένους πολίτες της χώρας που βρίσκονται σε αμερικανικές φυλακές.

Τόσο τα κόμματα της Βενεζουέλας όσο και Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν να διεξαχθούν συνομιλίες στην Πόλη του Μεξικού αυτό το Σαββατοκύριακο, είπαν, οι πρώτες από τον Οκτώβριο του 2021. Ο Μαδούρο αύξησε την επιρροή του φέτος με τους νεοεκλεγέντες αριστερούς ηγέτες στη Βραζιλία και την Κολομβία και την εξασθενημένη υποστήριξη της αντιπολίτευσης.

Η Chevron δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει λόγους να χορηγήσει μια ευρύτερη άδεια με την επιβράδυνση της αύξησης της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, τη συρρίκνωση των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας λόγω κυρώσεων και τη Σαουδική Αραβία να σηματοδοτεί πιθανές περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέτος συγκράτησαν τις τιμές του πετρελαίου από το να εκτιναχθούν στα ύψη απελευθερώνοντας περισσότερα από 200 εκατομμύρια βαρέλια από τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης της χώρας, διαδικασία που ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε επισημάνει ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης ευρείας άδειας στη Chevron να επαναφέρει την παραγωγή πετρελαίου και να ανακτήσει εμπορικά προνόμια στη Βενεζουέλα, θα ερχόταν μόνο εάν οι δύο πλευρές είχαν σημειώσει πρόοδο στις πολιτικές συνομιλίες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News