Business & Finance Παρασκευή 18/11/2022, 17:54
BUSINESS & FINANCE

Alpha Bank: Γιατί οι επενδύσεις είναι το κλειδί για την ανάπτυξη το 2023 – Οι πέντε λόγοι

Alpha Bank: Γιατί οι επενδύσεις είναι το κλειδί για την ανάπτυξη το 2023 – Οι πέντε λόγοι

Αυξημένη είναι η συμβολη των επενδύσεων στο μελλοντικό μείγμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Alpha Bank, η οποία αναλύει τις βελτιωμένες φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την τράπεζα, οι επενδύσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν, πρωτίστως στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό της οικονομικής μεγέθυνσης το 2023.

Οι παράγοντες που στηρίζουν τη μεγαλύτερη συμβολή των επενδύσεων στο αναπτυξιακό μείγμα είναι οι εξής: 

  • Η αξιοσημείωτη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος την τελευταία τριετία, με βάση την έκθεση του Economist Intelligence Unit, όπου η Ελλάδα αναφέρεται ως η πιο βελτιωμένη χώρα μεταξύ 82 οικονομιών, κινούμενη ανοδικά κατά 16 θέσεις στη σχετική κατάταξη. Επιπλέον, η κατάταξη της χώρας μας στον δείκτη διεθνούς φορολογικής ανταγωνιστικότητας βελτιώθηκε κατά τέσσερις θέσεις το 2021 (International Tax Competitiveness Index 2022, Tax Foundation-Center for Global tax Policy), καθώς κατέλαβε την 29η θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
  • Η ισχυρή ανοδική δυναμική στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ), οι οποίες αναμένεται να καταγράψουν νέο ιστορικό υψηλό το 2022, καθώς οι εισροές του πρώτου εξαμήνου του έτους έχουν ήδη υπερβεί το 82% των ΑΞΕ για το σύνολο του 2021. Η επίδοση του 2021 ήταν μάλιστα η υψηλότερη των τελευταίων 20 ετών ως ποσοστό του ΑΕΠ (2,9%).
  • Η σημαντική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων το 2023, τόσο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), όσο και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Σύμφωνα με το Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2023, προβλέπεται για το επόμενο έτος η διάθεση πόρων του ΠΔΕ ύψους 8,3 δισ. ευρώ, ενώ από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει το 2023 συνολικά 5,6 δισ. ευρώ.
  • Η συνετή προσαρμογή του κόστους εργασίας στο πληθωριστικό περιβάλλον, γεγονός που δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και διασφαλίζει -επί του παρόντος- ότι θα αποφευχθεί μια σπειροειδής εξέλιξη αύξησης μισθών και τιμών. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η άνοδος του κατώτατου μισθού και της απασχόλησης, αλλά και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των εισοδημάτων θα αντισταθμίσουν μερικώς τις αρνητικές συνέπειες των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας στο διαθέσιμο εισόδημα.
  • Η αναμενόμενη επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το νέο έτος και η αξιοσημείωτη πτώση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ τη διετία 2022 και 2023 εκτιμάται ότι θα μειώσουν τον κίνδυνο χώρας και λειτουργούν ως κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων.

Alpha Bank: Γιατί οι επενδύσεις είναι το κλειδί για την ανάπτυξη το 2023 – Οι πέντε λόγοι-1

Ιστορικά υψηλή επίδοση στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, το πρώτο εξάμηνο του 2022 εισέρρευσαν ΑΞΕ 4,4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4,3% του ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου (στοιχεία με εποχική διόρθωση, τρέχουσες τιμές), ενώ είναι σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με τις ΑΞΕ ύψους 2,3 δισ. ευρώ
του πρώτου εξαμήνου του 2021 (2,6% του ΑΕΠ). Το 2021 οι ΑΞΕ ανήλθαν σε επίπεδο ρεκόρ ως ποσοστό του ΑΕΠ και συγκεκριμένα σε περίπου 5,4 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 2,9% του ΑΕΠ της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2006, πριν δηλαδή ξεσπάσει η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, οι ΑΞΕ είχαν διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2021, τόσο ως ποσό (4,3 δισ. ευρώ), όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ (2%), ενώ η δεύτερη καλύτερη επίδοση της χώρας σημειώθηκε το 2019, με εισροή 4,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούσε στο 2,4% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με τη γεωγραφική προέλευση των ΑΞΕ για το 2021, το 82,5% των εισροών προήλθε από την Ευρώπη, ενώ από τα κράτη εκτός Ευρώπης, οι μεγαλύτερες εισροές ΑΞΕ προήλθαν από τις ΗΠΑ (7,8%) και το Χονγκ Κονγκ (4%). Επιπλέον, οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας που προσέλκυσαν τις περισσότερες ΑΞΕ ήταν η διαχείριση ακίνητης περιουσίας (22,8%), η μεταποίηση (15,8%), το χονδρικό και λιανικό εμπόριο (9,4%) και οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες (9,1%), ενώ το 13,3% των ΑΞΕ αφορούσε ιδιωτικές αγοραπωλησίες ακινήτων.

Δείτε ΕΔΩ τη σχετική ανάλυση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: Γιατί αναμένεται υπεραπόδοση της Ελλάδας το 2023

EIU: Μεγάλος «νικητής» η Ελλάδα – Άλμα 16 θέσεων στο επιχειρηματικό περιβάλλον

Πόσο ανταγωνιστικό είναι το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
Alpha Bank Report

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News