Business & Finance Τετάρτη 16/11/2022, 13:25
BUSINESS & FINANCE

Ενεργειακή κρίση: Ειδική μέριμνα για μικρά ξενοδοχεία και σε ορεινούς προορισμούς

Ενεργειακή κρίση: Ειδική μέριμνα για μικρά ξενοδοχεία και σε ορεινούς προορισμούς

Ειδική μέριμνα τόσο για τα μικρότερα ξενοδοχεία κάτω των 150 κλινών όσο και για αυτά που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες αναφορικά με το ενεργειακό κόστος συμφωνήθηκε σε τηλεδιάσκεψη για μείζονα θέματα που αφορούν τον ξενοδοχειακό κλάδο με εστίαση στις δράσεις στήριξης των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Η νέα δράση που έρχεται να προστεθεί στην οριζόντια κρατική επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 25 λεπτά, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δαπάνες για ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, επεμβάσεις θερμομόνωσης και εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στην τηλεδιάσκεψη, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, έγινε αναφορά στα οφέλη της ενεργειακής αναβάθμισης των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, αλλά και αναφέρθηκε πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» τη δυνατότητα δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων ξενοδοχείων, οι οποίες θα μπορούν να ενταχθούν σε σχήμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Το πρόγραμμα, το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιλαμβάνει και ειδικό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για τον κλάδο του Τουρισμού. Συνολικά, αναμένεται να υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 200 εκατ. ευρώ. 

Σημειώνεται πως η τηλεδιάσκεψη εστίασε στις δράσεις στήριξης των ΜμΕ τουριστικών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευση της να βοηθήσει έμπρακτα τους ορεινούς προορισμούς μέσω των δράσεων αυτών που αναβαθμίζουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν συμβάλλοντας ταυτόχρονα στον στόχο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η ανάδειξη τους μέσα από τις καμπάνιες του ΕΟΤ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σκρέκας: Οι ΑΠΕ μοναδική λύση για την αντιμετώπιση ενεργειακών κρίσεων

Βιομηχανία 3,3 δισ. ευρώ οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα – Έρχεται ρύθμιση

Τουρισμός: Γκρίζο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News