Business & Finance Παρασκευή 11/11/2022, 13:27
ATTICA ECONOMIC REVIEW

Πληγή ο πληθωρισμός στην Ελλάδα: Ποιες προκλήσεις παραμένουν

Πληγή ο πληθωρισμός στην Ελλάδα: Ποιες προκλήσεις παραμένουν

Σοβαρό πλήγμα προκαλεί στην ελληνική οικονομία ο πληθωρισμός, καθώς εξασθενεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και δοκιμάζεται η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων. Η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε σημαντική αύξηση στο κόστος παραγωγής, ειδικά των προϊόντων και υπηρεσιών εκείνων με υψηλή άμεση και έμμεση έκθεση στο ενεργειακό κόστος.

Αυτό προκύπτει από τη μηνιαία αναφορά της Attica Bank που συντάσσεται σε συνεργασία του ΙΟΒΕ και όπου τονίζεται πως η αβεβαιότητα αυτή ενισχύεται από την κλιμάκωση γεωπολιτικών εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου, αποτελώντας ανασχετικό παράγοντα για μακροχρόνιες επενδύσεις. Επιπλέον, μια λιγότερη πιθανή, αλλά όχι αδύνατη, έξαρση στο υγειονομικό ζήτημα θα προκαλούσε νέες προκλήσεις στην οικονομία.

Στις θετικές εσωτερικές εξελίξεις περιλαμβάνονται:

  • Οι βραχυχρόνιοι δείκτες δραστηριότητας παραμένουν σε θετική τροχιά το τρίτο τρίμηνο, με ισχυρές εξαγωγές, και καλή επίδοση τον Αύγουστο της Βιομηχανίας, του Λιανικού Εμπορίου και των Εξαγωγών.
  • Το τραπεζικό σύστημα επιδεικνύει ανθεκτικότητα, με ενισχυμένες καταθέσεις, πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις και μειούμενο ποσοστό ΜΕΔ.
  • Η αγορά εργασίας παρουσίασε περαιτέρω βελτίωση τον Σεπτέμβριο, με ταχύτερο ρυθμό μείωσης της ανεργίας.

Μεταξύ των προκλήσεων συγκαταλέγονται:

  • Το οικονομικό κλίμα υποχώρησε τον Οκτώβριο, υπό την επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των επιχειρηματικών προσδοκιών σε βιομηχανία και υπηρεσίες. Η τάση  αντισταθμίστηκε εν μέρει από βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών σε κατασκευές και λιανικό εμπόριο.
  • Το κόστος νέου δημόσιου δανεισμού αυξάνεται, με τη διαφορά από τον πυρήνα της Ευρωζώνης να διευρύνεται.
  • Ενισχύεται το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών υπό την πίεση της ισχυρής αύξησης των εισαγωγών.

Πληγή ο πληθωρισμός στην Ελλάδα: Ποιες προκλήσεις παραμένουν-1

Διεθνώς, η αναφορά διαπιστώνει πως ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός και αναμένεται να φτάσει το 8,8% το 2022 και το 6,5% το 2023, προκαλώντας διαδοχικές παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο με περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. Στις προκλήσεις που ξεχωρίζουν για την παγκόσμια οικονομία, τονίζεται εκτός του πληθωρισμού, το αυξανόμενο κόστος χρήματος και η «λεπτή» ισορροπία μεταξύ των στόχων νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου να είναι αμφότερες αποτελεσματικές.

Ουραγός της ΕΕ στη ψηφιακή οικονομία παραμένει η Ελλάδα

Παράλληλα, στην αναφορά επισημαίνεται πως η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις στην 25η θέση στην ΕΕ-27 στο δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) το 2022, σημειώνοντας, όμως, πρόοδο τα τελευταία έτη. Η χώρα κατατάσσεται 22 η στην ΕΕ ως προς την ενσωμάτωση της Ψηφιακής Τεχνολογίας στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Το 13% των Ελληνικών επιχειρήσεων χρησιμοποιεί μαζικά δεδομένα, κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ (14%), αλλά οι επιδόσεις τους είναι αρκετά μικρότερες ως προς τη χρήση του υπολογιστικού νέφους και της τεχνητής νοημοσύνης.

Στη διάσταση ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου κατατάσσεται 22 η . Το 52% των ατόμων (ηλικίας 16-74 ετών) διαθέτει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες, πολύ κοντά στον ΜΟ της ΕΕ (54%).

Ως προς τη συνδεσιμότητα, η χώρα βρίσκεται στη θέση 22 στην ΕΕ, ενώ ως προς τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες βρίσκεται στην προ-τελευταία θέση (26 η ). Οι τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, και τα σούπερ-μάρκετ είχαν θετικό ρυθμό ανάπτυξης ως προς την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών μεταξύ 2021-2022, ενώ σε άλλους κλάδους καταγράφηκε αρνητικός ρυθμός μετά την εξασθένιση της πανδημίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ουραγός της ΕΕ στη ψηφιακή οικονομία παραμένει η Ελλάδα, παρά τη σημαντική πρόοδο

Πληθωρισμός: Μειώθηκαν οι τιμές ενέργειας αλλά επιμένουν οι τιμές στα τρόφιμα

Alpha Bank: Πώς ο μέσος Έλληνας έγινε 5,2% πλουσιότερος το 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News