Business & Finance Πέμπτη 10/11/2022, 22:45
BUSINESS & FINANCE

Η Καλιφόρνια μηνύει τις 3M, Dupont για τοξικές «χημικές ουσίες για πάντα»

Η Καλιφόρνια μηνύει τις 3M, Dupont για τοξικές «χημικές ουσίες για πάντα»

Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας μήνυσε την Πέμπτη τις εταιρείες 3M Co, DuPont de Nemours Inc και αρκετές άλλες εταιρείες για να ανακτήσει το «ιλιγγιώδες» κόστος καθαρισμού από τοξικούς ρύπους, γνωστούς ως «χημικές ουσίες για πάντα» [σ.σ. οι χημικές ουσίες που ονομάζονται PFAS και PFOS -γνωστές ως χημικές ουσίες για πάντα (forever chemicals)– είναι μια ομάδα ανθρωπογενών χημικών με διάφορες εφαρμογές και, σύμφωνα με έρευνες, θεωρούνται τοξικές και επιβλαβείς για την υγεία, αλλά και για το περιβάλλον).

Ο Γενικός Εισαγγελέας Rob Bonta δήλωσε ότι η αγωγή ακολούθησε πολυετή έρευνα που διαπίστωσε ότι οι εταιρείες διέθεταν στην αγορά προϊόντα που περιείχαν πολυφθοροαλκυλικές και υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) επί δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν ότι προκαλούν καρκίνο, προβλήματα στην ανάπτυξη των παιδιών και άλλα προβλήματα υγείας.

Η Dupont δεν απάντησε αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό. Η εκπρόσωπος της 3Μ, Carolyn LaViolette, ανέφερε σε δήλωσή της ότι η εταιρεία «ενήργησε υπεύθυνα σε σχέση με τα προϊόντα που περιέχουν PFAS και θα υπερασπιστεί το ιστορικό της περιβαλλοντικής διαχείρισης».

Οι ουσίες αυτές παράγονται μαζικά από τη δεκαετία του 1950 και χρησιμοποιούνται σε προϊόντα όπως αφροί πυρόσβεσης, αντικολλητικά τηγάνια και είδη προσωπικής φροντίδας.

Ο Bonta δήλωσε ότι οι κατηγορούμενοι δημιούργησαν δημόσια όχληση και απαίτησε να πληρώσουν για τον καθαρισμό των PFAS, τα οποία, όπως είπε, έχουν βρεθεί στο πόσιμο νερό, σε ποτάμια, λίμνες, στην άγρια ζωή και στις αιματολογικές ροές του 98% περίπου των 39 εκατομμυρίων κατοίκων της Καλιφόρνιας.

«Οι ζημιές που προκάλεσαν η 3M, η DuPont και άλλοι κατασκευαστές PFAS δεν είναι τίποτα λιγότερο από συγκλονιστικές και, χωρίς δραστικά μέτρα, η Καλιφόρνια θα αντιμετωπίζει τις βλάβες αυτών των τοξικών χημικών ουσιών για πολλές γενιές», δήλωσε ο Bonta.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν κατατεθεί χιλιάδες αγωγές κατά χημικών εταιρειών για βλάβες στην υγεία και το περιβάλλον από τα PFAS, οι οποίες δυνητικά οδηγούν σε υποχρεώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αγωγή της Πέμπτης κατατέθηκε στην κομητεία Αλαμέδα, στην οποία ανήκει το Όκλαντ, και είναι η πρώτη αγωγή σε ολόκληρη την πολιτεία για τη μόλυνση από PFAS.

Υποστηρίζει παραβιάσεις της πολιτειακής νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και επικαλείται τον ομοσπονδιακό νόμο Superfund, ο οποίος θεσπίζει μια οδό για την ανάκτηση του κόστους καθαρισμού επικίνδυνων ουσιών.

Τον Ιούνιο, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι οι χημικές ουσίες για πάντα θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες ακόμη και σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να εκδώσει φέτος τους πρώτους εκτελεστούς κανονισμούς για το πόσιμο νερό για τα PFAS στα δημόσια συστήματα ύδρευσης.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να κηρύξει επικίνδυνες ουσίες τις «χημικές ουσίες για πάντα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News