Business & Finance Πέμπτη 10/11/2022, 21:49
ΒUSINESS & FINANCE

EKT: Αρχίζει έρευνα για την χρήση παραγώγων από ενεργειακές εταιρείες

EKT: Αρχίζει έρευνα για την χρήση παραγώγων από ενεργειακές εταιρείες

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει την χρήση παραγώγων από εταιρείες ενέργειας για την πραγματοποίηση τεράστιων στοιχημάτων στην αγορά ενεργειακών προθεσμιακών συμβολαίων και στις τιμές καυσίμων προκειμένου να διαπιστώσει εάν αυτή η δραστηριότητα συνιστά ευρύτερο κίνδυνο για την χρηματοοικονομική σταθερότητα, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters.

Δύο από τις πηγές σημείωσαν ότι η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή τη διάσωση της Uniper από το γερμανικό κράτος, η οποία όπως και άλλες ενεργειακές εταιρείες είχε αγοράσει παράγωγα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ ως αντιστάθμισμα της έκθεσής της σε κινδύνους, ποσό πολύ υψηλότερο από τις πωλήσεις της.

Η κίνηση της ΕΚΤ αποτελεί την πρώτη σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλεται στην Ευρώπη να προσδιοριστεί αν η χρήση παραγώγων από τις εταιρείες ενέργειας αποτελεί ευρύτερη απειλή για το χρηματοοικονομικό σύστημα.

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αρχικά ανησυχούσαν για το γεγονός ότι οι ενεργειακές εταιρείες ενεργούσαν ως traders αλλά χωρίς τη ρυθμιστική εποπτεία που εφαρμόζεται στις τράπεζες, οι οποίες υποχρεούνται να διατηρούν «μαξιλάρια» έναντι πιθανών ζημιών. 

Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ αποτελεί την πρώτη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στην Ευρώπη προκειμένου να διευρευνηθεί εάν η χρήση παραγώγων από εταιρείες ενέργειας συνιστά μία ευρύτερη χρηματοοικονομική απειλή και εκθέτει τις συναλλαγές που δεν υπόκεινται σε ρυθμιστικό πλαίσιο, ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μία σπάνια έρευνα που γίνεται από την κεντρική τράπεζα. 

Ωστόσο, αυτό που απασχολεί τους αξιωματούχους, σημειώνει το Reuters, είναι εάν η χρήση τέτοιων πολύπλοκων εργαλείων από τις εταιρείες ενέργειας μπορεί να απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Έτσι, η ΕΚΤ αποφάσισε να διευρύνει τον έλεγχό της για να εξετάσει πιθανά φαινόμενα «ντόμινο» σε άλλες οντότητες, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών τις οποίες εποπτεύει.

Αυτό που εξέτασαν αξιωματούχοι της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις πηγές, είναι εάν η χρήση παραγώγων από τη Uniper επιδείνωσαν τα προβλήματά της, όταν η Μόσχα έκλεισε τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου της προς τη Γερμανία. Στις αρχές του μηνός, η Uniper αποκάλυψε ζημίες ύψους 40 δισ.ευρώ για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, τις μεγαλύτερες στην εταιρική ιστορία της Γερμανίας.  

 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters   
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News