Business & Finance Πέμπτη 10/11/2022, 20:09
BUSINESS & FINANCE

Οι εταιρείες που… εκτυπώνουν μαζικά σπίτια

Οι εταιρείες που… εκτυπώνουν μαζικά σπίτια

Λίγο έξω από το Όστιν του Τέξας, τεράστια μηχανήματα φτιάχνουν 100 σπίτια τριών και τεσσάρων υπνοδωματίων, στην πρώτη μεγάλη οικιστική ανάπτυξη που στηρίζεται σε επιτόπου τρισδιάστατη εκτύπωση.

Ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κατοικιών της χώρας, η Lennar, συνεργάζεται με την ICON, μια εταιρεία τρισδιάστατης εκτύπωσης, για την ανάπτυξη του έργου. Η Lennar ήταν ένας από τους πρώτους επενδυτές στην ICON, η οποία έχει εκτυπώσει μόλις δώδεκα περίπου σπίτια στο Τέξας και στο Μεξικό. Τα σπίτια αυτά θα βγουν στην αγορά το 2023, με τιμή εκκίνησης στα 400.000 δολ.

Οι εταιρείες που… εκτυπώνουν μαζικά σπίτια-1

«Αυτά είναι τα πρώτα 100 σπίτια, αλλά ελπίζουμε ότι θα μειώσουμε τους χρόνους και το κόστος παραγωγής», δήλωσε ο Στιούαρτ Μίλερ, εκτελεστικός πρόεδρος της Lennar.

Η ICON ισχυρίζεται ότι μπορεί να κατασκευάσει ολόκληρο το σύστημα τοίχων του σπιτιού, το οποίο περιλαμβάνει τα μηχανολογικά, ηλεκτρικά και υδραυλικά συστήματα, δύο έως τρεις φορές ταχύτερα από ένα παραδοσιακό σπίτι και με έως και 30% μικρότερο κόστος.

Οι εταιρείες που… εκτυπώνουν μαζικά σπίτια-2

Οι εκτυπωτές αν είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο δεν λειτουργούν τις ώρες κοινής ησυχίας. Είναι σχεδόν πλήρως αυτοματοποιημένοι, με μόλις τρεις εργάτες για κάθε σπίτι. Ένας παρακολουθεί τη διαδικασία σε έναν φορητό υπολογιστή, ένας ελέγχει το μείγμα σκυροδέματος, το οποίο πρέπει να προσαρμόζεται στις τρέχουσες καιρικές συνθήκες και ο τρίτος εργάζεται υποστηρικτικά.

«Η υπόσχεση της ρομποτικής κατασκευής είναι μια υπόσχεση αυτοματοποίησης, μειώνοντας την εργασία – άρα μειώνοντας το εργατικό κόστος», δήλωσε ο Ballard και πρόσθεσε ότι η ICON στοχεύει να μειώσει τον αριθμό των χειριστών σε δύο μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Ένα ψηφιακό σχέδιο ορόφου «φορτώνεται» στο σύστημα λογισμικού που ονομάζεται Build OS, το οποίο στη συνέχεια θα χαρτογραφήσει αυτόματα τη δομική ενίσχυση, τοποθετώντας τον υδραυλικό και ηλεκτρικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης. Στη συνέχεια, οι εκτυπωτές συμπιέζουν σειρές και σειρές από ένα μείγμα σκυροδέματος που μοιάζει πολύ με οδοντόκρεμα, δημιουργώντας σιγά-σιγά τη δομή.

Άλλες εταιρείες, όπως η Mighty Buildings με έδρα την Καλιφόρνια, χρησιμοποιούν επίσης την τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης, αλλά εκτυπώνουν τα σπίτια σε ένα εργοστάσιο και στη συνέχεια τα μεταφέρουν επί τόπου. Η ICON φέρνει το εργοστάσιο στον τόπο του έργου.

Οι εταιρείες που… εκτυπώνουν μαζικά σπίτια-3

«Με αυτό το έργο, βελτιώνουμε τον συνολικό αριθμό των σπιτιών μας κατά 400% και αναμένουμε να συνεχίσουμε όπως τουλάχιστον να διπλασιάζουμε για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια», δήλωσε ο Ballard. Είπε ότι έχει ήδη σχέδια να συνεργαστεί με άλλους κατασκευαστές μεγάλης κλίμακας. Η DR Horton είναι άλλος ένας από τους πρώτους επενδυτές της ICON.

Ο Miller της Lennar δήλωσε ότι η πρωταρχική του εστίαση είναι να φέρει περισσότερα προσιτά σπίτια στην αγορά και βλέπει αυτό ως έναν τρόπο για να το πετύχει. Γνωρίζει όμως ότι η όλη διαδικασία είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Οι εταιρείες που… εκτυπώνουν μαζικά σπίτια-4

«Εξακολουθούμε να επικεντρωνόμαστε στην κύρια δραστηριότητά μας, να κάνουμε τα τρένα να τρέχουν στην ώρα τους, να χτίζουμε σπίτια σε όλη τη χώρα, και καθώς η αγορά ανεβαίνει και πέφτει, προσαρμόζουμε την επιχείρησή μας», δήλωσε ο Μίλερ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Τα «χρυσά» οικόπεδα: Πώς χτίζονται υπεμεγέθεις βίλες σε εκτάσεις όπου δεν επιτρέπεται

Real estate: Γιατί η ανακατασκευή κτιρίων είναι η νέα τάση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News