BUSINESS & FINANCE

Optima Bank: Υψηλή κερδοφορία και πορεία προς το ΧΑ

Optima Bank: Υψηλή κερδοφορία και πορεία προς το ΧΑ

Στα 225 εκατ. ευρώ ενισχύονται τα ίδια κεφάλαια της Optima Bank, μετά την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) από το οποίο η Τράπεζα άντλησε το ποσό των 60 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από την υψηλή κερδοφορία που τρέχοντος έτους, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ μετά από φόρους έναντι 16,7 δισ. ευρώ το 2021. Με δεδομένο ότι τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης περιελάμβαναν και πρόσθετο έσοδο λόγω της ρευστοποίησης ειδικής συμμετοχής, το αποτέλεσμα του 2022 παραπέμπει σε τριπλασιασμό της κερδοφορίας, επιβεβαιώνοντας σύμφωνα με την διοίκηση της Optima Bank, το επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο που έχει εισάγει στην ελληνική αγορά. Σε ενημέρωση τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες η διοίκηση της Optima Bank αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για την εισαγωγή της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ και στόχο την άντληση των απαιτούμενων κεφαλαίων για την περαιτέρω ανάπτυξη της Τράπεζας και την διεύρυνση της κεφαλαιακής της βάσης.

Ο πρόεδρος της Optima Bank Γιώργος Τανισκίδης αναφέρθηκε στις θετικές επιδόσεις της Τράπεζας όπως η κερδοφορία, μόλις από τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της, στην συνεχή επένδυση σε τεχνολογίες αιχμής, καθώς και στο διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο, βάσει του οποίου η Optima έχει τοποθετηθεί στην αγορά με έμφαση στις χρηματοδοτήσεις μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Optima Bank Δημήτρης Κυπαρίσσης, η Τράπεζα διαθέτει ισχυρή καταθετική βάση που προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, το δανειακό της χαρτοφυλάκιο διαμορφώνεται στο 1,45 δισ. ευρώ και δεν βαρύνεται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται άνω του 20%.

Η Τράπεζα αναπτύσσει το δίκτυο των καταστημάτων που αριθμεί σήμερα 27 σημεία – μαζί με το νέο κατάστημα στην Λάρισα – με επίκεντρο τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και την επιχειρηματική μεγέθυνση των περιοχών, που μπορούν να προσδώσουν στην αύξηση του δανειακού και καταθετικού της χαρτοφυλακίου της Τράπεζας σε υγιή βάση. Τα καταστήματα ακολουθούν το μοντέλο της ψηφιακής εξυπηρέτησης των πελατών και της συμβουλευτικής υποστήριξης σε επιχειρήσεις, που αποτελούν τον κορμό της χρηματοδοτικής βάσης από την μία και τους ιδιώτες, που αποτελούν τον κορμό της καταθετικής βάσης.

Η Τράπεζα συμμετέχει στο σχήμα αναδοχής των δημόσιων προσφορών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και σε όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης επιχειρήσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω του οποίου προωθεί επενδυτικά πλάνα ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την διοίκηση «η περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη της τράπεζας, θα της επιτρέψει να στηρίξει μέσω χρηματοδοτήσεων, επιχειρήσεις και βιώσιμα επενδυτικά πλάνα, προς όφελος της οικονομίας και της χώρας στο σύνολό της».

Σε ό,τι αφορά το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 60 δισ. ευρώ που υπερκαλύφθηκε ως προς την ζήτηση αντανακλά σύμφωνα με την διοίκηση, «την ευρεία αποδοχή της έκδοσης, την εμπιστοσύνη των υφιστάμενων μετόχων αλλά και των νέων επενδυτών στη σταθερά ανοδική πορεία της Optima Bank, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στη διεθνή οικονομία». Το ομόλογο έχει αόριστη διάρκεια, δυνατότητα ανάκλησης και επιτόκιο 2,75%, ενώ δεν προβλέπεται να είναι διαπραγματεύσιμο σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά. Η έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, εντάσσεται στις ενέργειες του χρηματοδοτικού πλάνου για την κάλυψη των εποπτικών στόχων για το 2022 για τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News