BUSINESS & FINANCE

DZ Bank: Στις αγορές για 10 δισ. ευρώ το 2023 η Ελλάδα

DZ Bank: Στις αγορές για 10 δισ. ευρώ το 2023 η Ελλάδα

Στις αγορές για 10 δισ. ευρώ θα βγει η Ελλάδα το 2023, υπολογίζει η DZ Bank, σε μία χρονιά όπου οι συνολικές δανειακές ανάγκες των χωρών της Ευρωζώνης προβλέπονται στα 1,15 τρισ. ευρώ, αυξημένες κατά 45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2022.

Ο γερμανικός επενδυτικός οίκος μιλά για «Κρίση Χρηματοδότησης 2.0», καθώς όπως εξηγεί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ένα βήμα πίσω από την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, αφού θα μπει σε καθεστώς ποσοτικής σύσφιγξης.

DZ Bank: Στις αγορές για 10 δισ. ευρώ το 2023 η Ελλάδα-1

Με δεδομένο ότι μέσω των προγραμμάτων αγοράς τίτλων, το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της ΕΚΤ διογκώθηκε στα εντυπωσιακά επίπεδα των 3,3 τρισ. ευρώ, η DZ Bank εξηγεί πως δεν της κάνει καμία εντύπωση που η μείωση των επανεπενδύσεων του APP (δηλαδή η ποσοτική σύσφιγξη – QT) θα έχει σημαντική επίδραση στην αγορά.

DZ Bank: Στις αγορές για 10 δισ. ευρώ το 2023 η Ελλάδα-2

Οι αναλυτές περιμένουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, αλλά εκτιμούν ότι οι επανεπενδύσεις του APP θα μειωθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023, ενώ μετά από αυτό, θα απομείνουν μόνο οι επανεπενδύσεις του PEPP.

DZ Bank: Στις αγορές για 10 δισ. ευρώ το 2023 η Ελλάδα-3

Συνολικά, υπολογίζουν ότι η ΕΚΤ δεν θα επανεπενδύσει 130 δισ. ευρώ ομολόγων που λήγουν κατά τη διάρκεια του 2023.  «Επομένως, αυτό το ποσό θα πρέπει να απορροφηθεί από την αγορά, κάνοντας το περιβάλλον δανεισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης πιο δύσκολο», σημειώνουν οι αναλυτές.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα αναμένεται  να δανειστεί 10 δισ. ευρώ, έναντι 8 δισ. ευρώ το 2022. Όπως σημειώνει η DZ Bank, η Αθήνα είχε ένα φιλόδοξο σχέδιο για το τρέχον έτος, με τις δανειακές ανάγκες στα 12 δισ. ευρώ και την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της Ελλάδας.

‘Όμως, οι στόχοι αυτοί δεν επιτεύχθηκαν, με την έκδοση του πράσινου ομολόγου να μεταφέρεται στο 2023.

«Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην εξαρτάται από τη χρηματοδότηση των αγορών για να καλύψει τις λήξεις ομολόγων ή το έλλειμμα», εξηγούν οι αναλυτές, καθώς η Αθήνα μπορεί να στηριχθεί στα αποθεματικά που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ και στην εξασφαλισμένη αναχρηματοδότηση για αρκετά χρόνια.

DZ Bank: Στις αγορές για 10 δισ. ευρώ το 2023 η Ελλάδα-4

Παρόλα αυτά, στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι να κρατά τακτική επικοινωνία με τις αγορές, εξηγούν οι αναλυτές, για αυτό και περιμένουν εκδόσεις 10 δισ. ευρώ για το 2023.

Διαβάστε επίσης: 

Reuters: Έως 8 δισ. θα «σηκώσει» η Ελλάδα από τις αγορές ομολόγων το 2023

Bank of America: Έρχεται χρονιά-σοκ για τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων το 2023

Capital Economics: «Βρετανική» κρίση θα χτυπήσει και την Ευρωζώνη – Τι θα κάνει η ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News