Business & Finance Παρασκευή 4/11/2022, 21:44
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Στο Ανώτατο δικαστήριο η αίτηση της Amgen για την αναβίωση των πατεντών φαρμάκων χοληστερόλης

ΗΠΑ: Στο Ανώτατο δικαστήριο η αίτηση της Amgen για την αναβίωση των πατεντών φαρμάκων χοληστερόλης

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ συμφώνησε την Παρασκευή να εκδικάσει την αίτηση της Amgen Inc για την αναβίωση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του φαρμάκου χοληστερόλης Repatha που ακυρώθηκαν λόγω νομικής αμφισβήτησης από τους αντιπάλους Regeneron Pharmaceuticals Inc και Sanofi SA.

Οι δικαστές ανέλαβαν την έφεση της Amgen κατά της απόφασης του κατώτερου δικαστηρίου που ακύρωσε τις πατέντες Repatha. Η Amgen και άλλοι φαρμακοβιομήχανοι χαρακτήρισαν την υπόθεση δοκιμασία της ικανότητάς τους να κερδίζουν και να υπερασπίζονται τις πατέντες για σημαντικά φάρμακα.

Η Amgen μήνυσε για πρώτη φορά τις Regeneron και Sanofi το 2014 για το ανταγωνιστικό τους φάρμακο Praluent, το οποίο λειτουργεί με παρόμοιο μηχανισμό με το Repatha. Τα δύο φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων κέρδισαν την έγκριση των ΗΠΑ με διαφορά εβδομάδων το 2015.

Εκπρόσωπος της Amgen δήλωσε ότι η εταιρεία ενθαρρύνεται από την απόφαση και «πιστεύει ακράδαντα στην εγκυρότητα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της».

«Η Amgen πιστεύει ότι η προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την Amgen, αλλά και για ολόκληρη τη βιοτεχνολογική και φαρμακευτική βιομηχανία για να πραγματοποιήσει τις σημαντικές επενδύσεις που απαιτούνται για την ανακάλυψη και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων θεραπευτικών προϊόντων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Εκπρόσωποι της Sanofi και της Regeneron δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα σχολιασμού.

Η Amgen, με έδρα το Thousand Oaks της Καλιφόρνια, πούλησε πέρυσι παγκοσμίως Repatha αξίας άνω των 1,1 δισ. δολ.

Τα δύο φάρμακα, τα οποία μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη μπλοκάροντας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PCSK9 και εμποδίζει την απομάκρυνσή της από το αίμα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα με καρδιοπάθεια.

Η Amgen μήνυσε τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi και τον συνεργάτη της Regeneron με έδρα το Tarrytown της Νέας Υόρκης λίγο αφότου ζήτησαν κανονιστική έγκριση για το Praluent.

Η Regeneron πούλησε Praluent αξίας 170 εκατ. δολ. στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι και η Sanofi πούλησε Praluent αξίας άνω των 200 εκατ. δολ. στον υπόλοιπο κόσμο.

Ένας δικαστής του Delaware το 2019 απέρριψε την ετυμηγορία των ενόρκων υπέρ της Amgen, αφού έκρινε ότι οι πατέντες είναι άκυρες. Το Αμερικανικό Εφετείο για το Federal Circuit, το οποίο επικεντρώνεται στη νομοθεσία περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, συμφώνησε με το κατώτερο δικαστήριο πέρυσι, κρίνοντας ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεν έλεγαν σε έναν απλό άνθρωπο πώς να αναδημιουργήσει τα αντισώματα χωρίς «αδικαιολόγητο πειραματισμό».

Η Amgen δήλωσε στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι το είδος των πατεντών που ακύρωσε το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο είναι σύνηθες στη φαρμακευτική βιομηχανία και ότι ο αντίκτυπος της απόφασης ήταν «καταστροφικός, ιδιαίτερα για τις κρίσιμες βιοτεχνολογικές και φαρμακευτικές καινοτομίες».

Σε υπόμνημα που κατατέθηκε προς υποστήριξη της Amgen από εταιρείες όπως η Biogen Inc, η Bristol Myers Squibb Co και η Merck & Co αναφέρεται ότι η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου «θα επιβραδύνει τον ρυθμό της έρευνας και της ανάπτυξης και θα εμποδίσει την καινοτομία, σε βάρος των ασθενών και του κοινού γενικότερα».

Η κυβέρνηση Biden δήλωσε σε δικαστική αναφορά του Σεπτεμβρίου ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να αρνηθεί να επανεξετάσει την υπόθεση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα 2.0: Φαρμακευτικές επενδύσεις ύψους 519,3 εκατ. ευρώ

GSK Ελλάδος: Αλλαγή στην ηγεσία από τον Οκτώβριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News