Business & Finance Τετάρτη 2/11/2022, 16:21
BUSINESS & FINANCE

«Πόλεμος» για τα ανοιχτά καταστήματα αυτή την Κυριακή

«Πόλεμος» για τα ανοιχτά καταστήματα αυτή την Κυριακή

Την απόσυρση της τροπολογίας που κατατέθηκε χθες στην Βουλή για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή ζητούν από κοινού η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι οι μικροί επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοί τους αιφνιδιάστηκαν, καθώς προκλήθηκε αχρείαστη αναστάτωση στην αγορά.

Οι οργανώσεις των επιχειρηματιών, εργοδοτών και εργαζομένων στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταδικάζουν «την αυθαίρετη ενέργεια του υπουργείου να καταθέσει την απαράδεκτη αυτή τροπολογία – δώρο μόνο σε ορισμένες επιχειρήσεις και χώρους λιανικής και το καλεί να την αποσύρει άμεσα», αναφέρεται κατηγορηματικά στην κοινή ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως ρύθμιση, που κατατέθηκε χθες στην Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έρχεται μετά την κατάργηση των ενδιάμεσων περιόδων εκπτώσεων, κατά την οποία επιτρεπόταν η λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

«Επικίνδυνη κερκόπορτα»

Στην κοινή ανακοίνωση, οι ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ κατηγορούν το Υπουργείο Ανάπτυξης ότι τάσσεται υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, καταθέτοντας μία αιφνιδιαστική, όψιμη και αδικαιολόγητη τροπολογία χωρίς πρότερη συνεννόηση, διαβούλευση και λόγο. Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι δεδομένης της κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων ως άχρηστων και αναποτελεσματικών, δεν υπάρχει δικαιολογητική ή νομική βάση για το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου. 

Στην ανακοίνωση, οι ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ υποστηρίζουν πως η παρέμβαση αυτή δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, «οι οποίες επιδίωξαν αυτή την εξέλιξη διότι έχουν την οικονομική δυνατότητα αφενός να λειτουργήσουν την ερχόμενη Κυριακή, αφετέρου να διαφημίσουν άμεσα προς το καταναλωτικό κοινό ότι θα είναι ανοιχτές».

Επιπλέον, σημειώνεται πως «η τροπολογία αυτή ανοίγει μία επικίνδυνη «κερκόπορτα» στο συμφωνημένο καθεστώς κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων», η οποία θα μπορεί να ρυθμίζεται αιφνιδιαστικά με τις αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού Ανάπτυξης, ακόμα και αν δεν συμφωνεί η συντριπτική πλειονότητα και των εργαζομένων σε αυτές.

Οι ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνουν τέλος πως η κυριακάτικη αργία «υποφέρει» τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και ότι δεν θα επιτρέψουν την κατάργησή της και θα περιφρουρήσουν τη διατήρησή της.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανοιχτά τα καταστήματα την ερχόμενη Κυριακή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News