ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Εφαρμογή του πτωχευτικού χωρίς καθυστερήσεις ζήτησε ο πρωθυπουργός από τις τράπεζες

Εφαρμογή του πτωχευτικού χωρίς καθυστερήσεις ζήτησε ο πρωθυπουργός από τις τράπεζες

Τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τους CEOs των ελληνικών τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εφαρμογή του νέου κώδικα φερεγγυότητας και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, όπως ονομάζεται επίσημα ο νέος πτωχευτικός νόμος.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημασία του νόμου για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης του ιδιωτικού χρέους τόσο προς τις τράπεζες όσο προς το δημόσιο και ζήτησε από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης να προετοιμαστούν έγκαιρα για την εφαρμογή του. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλής των Τραπεζών και των Εταιρειών Διαχείρισης οι οποίες έχουν ενεργό ρόλο στην διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεσμεύτηκαν για την τήρηση των προθεσμιών, αλλά και στην παροχή της αναγκαίας υποστήριξη για την εφαρμογή του νόμου, που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για τη ρύθμιση των χρεών που έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. 

Να σημειωθεί ότι βασικές διατάξεις του νέου πτωχευτικού κώδικα παρατάθηκαν με τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή και όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, η τήρηση των προθεσμιών είναι σημαντική και δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Τυπικά ο νόμος ενεργοποιείται από τις αρχές του νέου χρόνου, αλλά μετά την παράταση που δόθηκε:

• Η δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας για τα φυσικά πρόσωπα και τις μικρές επιχειρήσεις, με περιουσία έως 350.000 ευρώ, τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2021.

• H δυνατότητα ένταξης στη διαδικασία εξυγίανσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, μέσω προσφυγής στο δικαστήριο για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που διαθέτουν περιουσία άνω των 350.000 ευρώ και πραγματοποιούν κύκλο εργασιών άνω των 700.000 ευρώ, τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαρτίου 2021.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News