BUSINESS & FINANCE

Πώς έπεσε ο πληθωρισμός: «Δούλεψαν» οι παρεμβάσεις στην ενέργεια

Πώς έπεσε ο πληθωρισμός: «Δούλεψαν» οι παρεμβάσεις στην ενέργεια

Tο οικονομικό επιτελείο μάλλον χαμογέλασε μετά και τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, καθώς ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έπεσε σε μονοψήφιο επίπεδο, στο 9,8%, παρουσιάζοντας  μάλιστα μια τελείως διαφορετική εικόνα από το σύνολο της Ευρωζώνης, όπου εκεί ο πληθωρισμός σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ και πέρασε για πρώτη φορά πάνω από το 10% και συγκεκριμένα στο 10,7%.

Ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν  και τα αναλυτικά στοιχεία που θα εκδώσει στις 10 Νοεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία θα δείξουν καθαρά ποιος ήταν ο παράγοντας που έσπρωξε τον πληθωρισμό προς τα κάτω, φέρνοντας τη θεαματική μείωση, καθώς τα επίπεδα του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο ήταν στο 12,1%

Όπως αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση, η αποκλιμάκωση οφείλεται κυρίως   στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, ειδικά στο κομμάτι της ενέργειας. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση των λογαριασμών ρεύματος μέσω του νέου μηχανισμού και το «πάγωμα» της ρήτρας αναπροσαρμογής  φαίνεται πως αποτυπώθηκε εξ ολοκλήρου τον μήνα Οκτώβριο, ο οποίος άλλωστε είναι και μήνας που έρχεται μεγάλος όγκος  των εκκαθαριστικών λογαριασμών ρεύματος. 

Επίσης, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν ακόμη ένας παράγοντας ώστε να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός. Προφανώς θετικά νέα  υπάρχουν και στη μεγάλη εικόνα της ενέργειας, που δεν είναι άλλη από αυτή του φυσικού αερίου καθώς, τον Οκτώβριο βρέθηκε ακόμη και κάτω από τα 95€/ MWh, όταν τον Αύγουστο βρισκόταν πάνω από τα 300€ και σίγουρα τον Σεπτέμβριο κοντά στα 200€.

Αυτό που φαίνεται, πάντως, πως απασχολεί ακόμη την κυβέρνηση είναι οι τιμές των καυσίμων και ειδικότερα του diesel, όπου γίνεται στενή παρακολούθηση της αγοράς και εάν κριθεί απαραίτητο, η κυβέρνηση θα παρέμβει με νέα επιδότηση ώστε να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Άλλος ένας πονοκέφαλος όμως φαίνεται πως «ξεπηδά»  και δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι ο πληθωρισμός που πλέον έχει φθάσει και στο «πιάτο μας». Ο δείκτης αγαθών,  τον Σεπτέμβριο συνέχισε την  τρελή ανοδική του πορεία και από τις 114,96 μονάδες τον Αύγουστο σκαρφάλωσε στις 120,48 μονάδες (μηνιαία αύξηση 4,8%) δείχνοντας την αυξητική συνεχόμενη τάση που βλέπουμε καθημερινά και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα δείξουν τι έγινε και τον Οκτώβριο.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση ενεργοποιεί από αύριο «το καλάθι του νοικοκυριού», μια προσπάθεια μέσω του ανταγωνισμού να συγκρατηθούν οι τιμές σε κάποια βασικά προϊόντα, ώστε οι ευάλωτοι καταναλωτές να μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν τα απαραίτητα. 

Διαβάστε επίσης: 

Eurostat: Επιβραδύνθηκε στο 9,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 10,7% στην Ευρωζώνη

Στα ύψη και ο δομικός πληθωρισμός – Τι σημαίνει για τα προϊόντα

Πληθωρισμός: Στο 12% αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο – 332% ακριβότερο το φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News