Business & Finance Δευτέρα 31/10/2022, 12:04
BUSINESS & FINANCE

Eurostat: Επιβραδύνθηκε στο 9,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 10,7% στην Ευρωζώνη

Eurostat: Επιβραδύνθηκε στο 9,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 10,7% στην Ευρωζώνη

Επιβράδυνση σημείωσε ο εναρμονισμένος στα δεδομένα της Ευρωζώνης πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. Ειδικότερα σε ετήσια βάση ο δείκτης των τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 9,8%, από 12,1% τον Σεπτέμβριο. Σε μηνιαία βάση, επίσης ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε καταγράφοντας αρνητικό ρυθμό -1% (σε μηνιαία βάση αρνητικός ρυθμός καταγράφηκε μόνο σε άλλες δύο χώρες, στην Εσθονία -1,6% και στην Μάλτα -0,6%). 

Την ίδια ώρα στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ ξεπερνώντας για πρώτη φορά το 10% (10,7%), έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό 10,2%. Εν συγκρίσει με τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενισχύθηκε κατά 1,5%. 

Eurostat: Επιβραδύνθηκε στο 9,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 10,7% στην Ευρωζώνη-1

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα οι τιμές καταναλωτή βάσει της μέτρησης της Eurostat είχαν τρέξει με ρυθμό 12,1%, ενώ στην Ευρωζώνη κατέγραψαν νέο ρεκόρ στο 9,9%. 

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο λεγόμενος εθνικός πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 12%. 

Όπως αναφέρει στο δελτίο της η Eurostat, γι άλλον έναν μήνα οι τιμές ενέργειας θα είναι ο κύριος παράγοντας που τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, καθώς αναμένεται να έχουν αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 41,9% (40,7% τον Σεπτέμβριο). Κατά 13,1% ενισχύθηκαν οι τιμές των τροφίμων, ποτών και αλκοόλ από 11,8% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι τιμές των μη βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 6% (5,5% τον Σεπτέμβριο) και των υπηρεσιών κατά 4,4% (4,3% ένα μήνα νωρίτερα).

Eurostat: Επιβραδύνθηκε στο 9,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 10,7% στην Ευρωζώνη-2

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο αποκαλούμενος δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο της τάξεως του 5% σε ετήσια και 0,6% σε μηνιαία βάση. 

Eurostat: Επιβραδύνθηκε στο 9,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 10,7% στην Ευρωζώνη-3

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στα ύψη και ο δομικός πληθωρισμός – Τι σημαίνει για τα προϊόντα

Πληθωρισμός: Χαμόγελα ή ανησυχία θα φέρουν οι ανακοινώσεις της Εurostat;

Πληθωρισμός: Στο 12% αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο – 332% ακριβότερο το φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News