Business & Finance Παρασκευή 28/10/2022, 16:10
BUSINESS & FINANCE

Μείωση κατανάλωσης ρεύματος 5%: Στη βιομηχανία οι διακοπές

Μείωση κατανάλωσης ρεύματος 5%: Στη βιομηχανία οι διακοπές

Με τη δύσκολη άσκηση της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 5%, που καθίσταται υποχρεωτική από 1ης Δεκεμβρίου 2022 έως και 31 Μαρτίου 2023, έχουν καταπιαστεί τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία.

Το πρώτο σχέδιο που παρουσιάστηκε στις 19 Οκτωβρίου από το ΥΠΕΝ και τον ΑΔΜΗΕ στους εκπροσώπους της βιομηχανίας, και παρουσίασε η Καθημερινή, έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις της βιομηχανίας, που καλείται να σηκώσει το βάρος και να υποστεί τις συνέπειες στη μείωση της παραγωγής, στην απασχόληση και στην ανταγωνιστικότητά της στη διεθνή αγορά. Η δυσκολία της άσκησης ξεκινάει από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει δυνατότητα καταμέτρησης σε πραγματικό χρόνο της κατανάλωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που συνδέονται με το δίκτυο χαμηλής τάσης, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο καταναλωτή με μερίδιο 65% της συνολικής ζήτησης. Ο υπ. Ενέργειας Κ. Σκρέκας παραδέχθηκε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας των νοικοκυριών δεν μπορεί να καταμετρηθεί γιατί δεν έχουν εγκατασταθεί έξυπνοι μετρητές και ως εκ τούτου παρουσίασε ως αυτονόητο ότι το 5% της υποχρεωτικής εξοικονόμησης θα το επωμιστεί η βιομηχανία.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει προσδιορίσει, βάσει ιστορικών στοιχείων της περιόδου 2017-2022, τις ώρες αιχμής του συστήματος στο διάστημα 6-9 μ.μ. Το εμπιστευτικό σχέδιο που κατήρτισε προβλέπει υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης καθημερινά από την 1η Δεκεμβρίου φέτος έως και τις 31 Μαρτίου 2023 κατά περίπου 300 MWH ανά ώρα για το τρίωρο 6-9 μ.μ. σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις του Διαχειριστή για την κατανάλωση τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Συνολικά στο τετράμηνο θα πρέπει να εξοικονομηθούν 104.545 MWH, ποσότητα που αντιστοιχεί στην τετραμηνιαία κατανάλωση μιας μεγάλου μεγέθους βιομηχανίας.

Στις δημοπρασίες που θα γίνονται για περικοπές φορτίων σύμφωνα με το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ, δυνητικοί συμμετέχοντες είναι τα 31 εργοστάσια βιομηχανιών υψηλής τάσης και φορείς απόκρισης ζήτησης, φορείς δηλαδή με άδεια εκπροσώπησης φορτίων τρίτων (βιομηχανίας, εμπορικών εταιρειών κ.ά.), αλλά και ενδεχόμενα προμηθευτές με αναφορά στους ίδιους μετρητές για όλο τον μήνα. Τις σημαντικές επιφυλάξεις της για τη μη συμμετοχή των ενεργοβόρων βιομηχανιών μέσης τάσης στις δημοπρασίες και της αντ’ αυτού συμμετοχής των προμηθευτών εξέφρασε με επιστολή της προς τον υπουργό Ενέργειας η ΕΒΙΚΕΝ, ενώ μια αντίστοιχου περιεχομένου επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, με παραλήπτη τον υπουργό, αναμένεται από τον ΣΕΒ.

Οι περικοπές φορτίων θα γίνονται μέσω δημοπρασιών από τον ΑΔΜΗΕ. Οι συμμετέχοντες θα υποβάλλουν κλειστές προσφορές για τις ποσότητες που θα περικόψουν και την αμοιβή τους, η οποία δεν θα υπερβαίνει ένα ανώτατο όριο που θα τεθεί από τον Διαχειριστή. Σε πρώτη φάση η συμμετοχή στις δημοπρασίες θα είναι εθελοντική. Εάν όμως δεν υπάρξει αποτελεσματικότητα ως προς τον στόχο εξοικονόμησης, τότε θα καταστεί υποχρεωτική.

Επιχειρήσεις και νοικοκυριά πάντως, όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο του ΑΔΜΗΕ για την εξέλιξη της ζήτησης, συνέχισαν και τον Σεπτέμβριο, αν και σε μικρότερο βαθμό, να περιορίζουν τις καταναλώσεις τους για να ελαφρύνουν το κόστος ρεύματος. Κατά 3,98% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι μείωσαν τον Σεπτέμβριο την κατανάλωσή τους νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης: 

Μείωση στην κατανάλωση ενέργειας: Το στοίχημα για τις ελληνικές βιομηχανίες

Ενεργειακή κρίση: Ερχεται συσκότιση στα καταστήματα

Τιμές ρεύματος: Στα 238 ευρώ/μεγαβατώρα η επιδότηση τον Νοέμβριο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News