Business & Finance Παρασκευή 28/10/2022, 12:07
BUSINESS & FINANCE

Swiss Re: Έρχεται κύμα χρεοκοπιών με πρώτες τις εταιρείες-ζόμπι

Swiss Re: Έρχεται κύμα χρεοκοπιών με πρώτες τις εταιρείες-ζόμπι

Αύξηση στις χρεοκοπίες επιχειρήσεων προβλέπει η Swiss Re, προειδοποιώντας ότι σε ένα σενάριο σοβαρής ύφεσης, ο ρυθμός των χρεοκοπιών ανάμεσα στις εταιρείες που εκδίδουν ομόλογα υψηλών αποδόσεων θα μπορούσε να φτάσει στο 15%, δηλαδή στα επίπεδα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Όπως εξηγεί η αντασφαλιστική εταιρεία, το κύμα των χρεοκοπιών θα «χτυπήσει» καθώς οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με την εξασθένιση της ζήτησης,  μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων.

Οι πρώτες που θα πληγούν είναι οι εταιρείες-ζόμπι, δηλαδή εκείνες που βγάζουν χαμηλότερα λειτουργικά κέρδη από τους τόκους που πληρώνουν, για καιρό. Όμως, η Swiss Re εκτιμά ότι τα ποσοστά των χρεοκοπιών θα αυξηθούν και ανάμεσα στις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η απότομη μείωση των ποσοστών χρεοκοπιών τα τελευταία χρόνια, που μπορεί να σχετίζεται με τα χαμηλά επιτόκια και τα μέτρα στήριξης έναντι της πανδημίας, οδήγησε στην αύξηση του αριθμού των εταιρειών-ζόμπι. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Swiss Re, στα τέλη του 2021, οι εταιρείες-ζόμπι αποτελούσαν το 20% του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Τώρα, οι αναλυτές περιμένουν ότι  η τάση αυτή θα αντιστραφεί, καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και τα ταμειακά διαθέσιμα που «έχτισαν» οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας μειώνονται.

Οι εταιρείες-ζόμπι αντιμετωπίζουν τρεις βασικούς δυσμενείς παράγοντες:

–          Πρώτον, οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να ανεβάζουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, κάτι που αναμένεται να μειώσει τη ζήτηση. Η μειωμένη ζήτηση σε ένα περιβάλλον πληθωριστικής ύφεσης σημαίνει λιγότερα έσοδα για τις επιχειρήσεις και άρα λιγότερη ρευστότητα για να πληρώσουν οι εταιρείες-ζόμπι τα χρέη τους.

–          Δεύτερον, οι εταιρείες-ζόμπι δυσκολεύονταν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους ήδη, όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά. Το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης απλά θα επιτείνει αυτή τη δυσκολία.

–          Και τρίτον, ο δανεισμός προς εταιρείες-ζόμπι γίνεται λιγότερο ελκυστικός για τις τράπεζες και τους επενδυτές των εταιρικών ομολόγων, καθώς τώρα αυτοί μπορούν να επωφεληθούν από τα υψηλότερα επιτόκια, δανείζοντας σε εταιρείες καλύτερης ποιότητας αλλά πάλι βγάζοντας κέρδος.

Η Swiss Re εκτιμά ότι αυτοί οι παράγοντες θα αυξήσουν τα ποσοστά χρεοκοπιών και πέραν των εταιρειών-ζόμπι. Την τελευταία δεκαετία, ο ρυθμός των χρεοκοπιών στα εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων ήταν γύρω στο 4% ετησίως. Οι αγορές ήδη προεξοφλούν αύξηση των ποσοστών αυτών, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι σε καιρό έντονων οικονομικών πιέσεων, όπως κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, οι χρεοκοπίες φτάνουν έως το 15%.

Η Swiss Re τονίζει πως ενώ οι κυβερνήσεις ίσως να δελεαστούν να προσφέρουν στήριξη τις επιχειρήσεις, η στήριξη αυτή θα πρέπει να περιοριστεί στις εταιρείες που είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμες. Οι ζημιογόνες εταιρείες και οι εταιρείες-ζόμπι θα πρέπει να αφήνονται να χρεοκοπούν, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για πιο ισχυρές επιχειρήσεις, σημειώνουν οι αναλυτές. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν παρθούν μέτρα για να αποτραπεί ένα κύμα χρεοκοπιών, το αποτέλεσμα θα είναι πληθωριστικό και οι πιθανότητες ενός σεναρίου στασιμοπληθωρισμού θα αυξηθούν. Κάτι τέτοιο απλά καθυστερεί το αναπόφευκτο και τελικά ζημιώνει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, μεταξύ αυτών και τις ζημιογόνες εταιρείες που θα μπορέσουν να επιβιώσουν προσωρινά, καταλήγει η Swiss Re.

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Σε επιφυλακή για νέα κρίση χρέους – Πότε τη βλέπει

Deutsche Bank: Πότε θα πέσει ο πληθωρισμός – Τι μας λένε 100 χρόνια ιστορίας

ΗΠΑ: Στο 100% η πιθανότητα ύφεσης, δείχνει το μοντέλο του Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News