Business & Finance Τρίτη 29/12/2020, 19:32
BUSINESS & FINANCE

Οι προσδοκίες για το 2021 στηρίζουν την τιμή του πετρελαίου

Οι προσδοκίες για το 2021 στηρίζουν την τιμή του πετρελαίου

Ανοδικά κινείται σήμερα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εν μέσω των προσδοκιών για αύξηση της ζήτησης, μετά το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ αλλά και τη συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μετα-Brexit εμπόριο.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του Brent ενισχύεται κατά 1% και διαμορφώνεται στα 51,38 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του WTI καταγράφει άνοδο κατά 1,1% και ανέρχεται στα 48,17 δολάρια ανά βαρέλι.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενέκρινε τη συμφωνία Βουλής – Γερουσίας για το νέο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, εξέλιξη η οποία αναμένεται να τονώσει το εισόδημα των πολιτών, και άρα την καταναλωτική δαπάνη.

Την ίδια ώρα, Βρυξέλλες και Λονδίνο θα υπογράψουν αύριο το πρωί τη νέα εμπορική συμφωνία, η οποία βάζει οριστικό τέλος στα σενάρια περί επιβολής δασμών και καθιστά ομαλότερη την έξοδο του Ην. Βασιλείου από την ενιαία αγορά της Ε.Ε.

Όπως είναι φυσικό, οι παραπάνω εξελίξεις έχουν παράσχει σημαντική ώθηση στις διεθνείς αγορές, οι οποίες κινούνται σε νέα ιστορικά υψηλά, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην περίπτωση της Wall Street και του γερμανικού DAX.

Ωφελημένη από την τρέχουσα κατάσταση είναι και η αγορά του πετρελαίου, καθώς οι αναλυτές προσδοκούν βελτίωση της διεθνούς ζήτησης, μετά από το εξαιρετικά αρνητικό 2020. Όμως, η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και η αυξημένη προσφορά εξακολουθούν να αποτελούν «αγκάθι» στην τιμή του μαύρου χρυσού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2020, η τιμή του πετρελαίου έχει χάσει πάνω από το 1/5 της αξίας της, κυρίως λόγω της καθίζησης της διεθνούς ζήτησης και της ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News