Business & Finance Δευτέρα 31/10/2022, 07:02
BUSINESS & FINANCE

Το ένα πράγμα που δεν πρέπει να βάλετε στο βιογραφικό σας

Το ένα πράγμα που δεν πρέπει να βάλετε στο βιογραφικό σας

Οι συμβουλές που δίνονται γενικά για την προετοιμασία βιογραφικού είναι αρκετά απλές: να ταιριάζει η γλώσσα με την αντίστοιχη στην αγγελία για δουλειά, να υπάρχουν ρήματα που να περιγράφουν ακριβώς τι κάνατε σε κάθε προηγούμενη θέση, να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα με εντυπωσιακούς αριθμούς.

Εάν όμως θέλει κανείς να ξεχωρίσει, ίσως μπει στον πειρασμό να βάλει και άλλα στοιχεία, για παράδειγμα να εντάξει χρώματα, ώστε να διαφοροποιήσει το ασπρόμαυρο από τα άλλα βιογραφικά. Σύμφωνα με ειδικούς που μιλούν στο CNBC, η απόφαση τελικά εξαρτάται από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείστε. «Κανείς δεν αναζητά κάποιον δημιουργικό λογιστή», δηλώνει χαρακτηριστικά στο CNBC η Julie Bauke, ιδρυτής και επικεφαλής καριέρας στην The Bauke Group.

Το απλό βιογραφικό προτιμάται σε τομείς όπως – μεταξύ άλλων – η πληροφορική, η ιατρική και τα χρηματοοικονομικά. Εκεί, αρκούν οι συνηθισμένες γραμματοσειρές, όπως Arial, Times New Roman ή Calibri, σε μέγεθος 11 και μαύρα γράμματα σε λευκό ή κρεμ φόντο. Εάν κάνετε αίτηση σε έναν από αυτούς τους κλάδους, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε εάν η θέση που θέλετε θα μπορούσε να είναι επέκταση της καλλιτεχνικής σας φύσης και εάν ναι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να την εκφράσετε. Θα πρέπει όμως να λάβετε και το εξής υπ’ όψιν: «Είναι σημαντικό να είναι ευανάγνωστο και να θυμάστε ότι τα φωτεινά χρώματα προκαλούν δυσκολίες», δήλωσε στο CNBC η Octavia Goredema, σύμβουλος καριέρας και συγγραφέας του βιβλίου «Prep, Push, Pivot».

Εάν έχετε καταλήξει ότι θα χρησιμοποιήσετε χρώμα, τότε καλό θα ήταν να εκτυπώσετε το βιογραφικό σας προτού το χρησιμοποιήσετε, ώστε να δείτε εάν πράγματι είναι ευανάγνωστο.

Καμία διαφορά στις δεξιότητές σας

Εάν χρησιμοποιήσετε λίγο χρώμα, τότε το υπόλοιπο βιογραφικό θα πρέπει να είναι απλό και με παραδοσιακή μορφή, διαφορετικά μπορεί να μπερδευτεί αυτός που το εξετάζει. Εξάλλου, ο μόνος στόχος είναι να δείξετε ότι σας αξίζει να πάρετε τη δουλειά.

«Εάν έχετε αμφιβολίες για το σχέδιο που επιλέξατε, ζητήστε από κάποιον πιο έμπειρο από εσάς εντός του κλάδου σας – ιδανικά κάποιον που παίρνει αποφάσεις για το ποιος θα προσληφθεί – να ελέγξει το βιογραφικό σας», δήλωσε η Goredema στο CNBC. Το πιο σημαντικό που θα πρέπει να θυμάστε όμως είναι ότι «ένα μπλε ή μαύρο φόντο δεν θα κάνει διαφορά εάν οι δεξιότητες, το ιστορικό και οι επιτυχίες σας είναι άσχετες από τον ρόλο για τον οποίο κάνετε αίτηση», υπενθυμίζει η ίδια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Έχει τύχει σε όλους: Οι 5 τύποι κακού αφεντικού και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Αυτός είναι ο υπάλληλος που θέλουν όλοι οι CEOs – Τα 4 χαρακτηριστικά

Γιατι ανεχόμαστε τα τοξικά αφεντικά; Οι τέσσερις λόγοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News