Business & Finance Τετάρτη 26/10/2022, 21:48
BUSINESS & FINANCE

Mobileye: Εκτίναξη πάνω από 30% στο ντεμπούτο της στην αγορά μετά την απόσχιση από την Intel

Mobileye: Εκτίναξη πάνω από 30% στο ντεμπούτο της στην αγορά μετά την απόσχιση από την Intel

Περισσότερο από 30% εκτινάχθηκε η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων Mobileye την πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσής της μετά την απόσχισή της από την Intel.

Η Intel αγόρασε την ισραηλινή εταιρεία για 15,3 δισ. δολάρια το 2017 και δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την IPO για να κατασκευάσει περισσότερα εργοστάσια τσιπ. Η αποτίμηση της δημόσιας εγγραφής, ύψους περίπου 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν πολύ χαμηλότερη από τις προηγούμενες προσδοκίες της Intel.

Οι μετοχές της Mobileye ανέβηκαν πάνω από 30% στο χρηματιστηριακό τους ντεμπούτο την Τετάρτη, αφού η κατασκευάστρια εταιρεία τεχνολογίας για αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα αποσχίστηκε από την Intel.

Σε μια χρονιά που δεν έχει δει σημαντικές τεχνολογικές δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ, η Mobileye προσφέρει στους επενδυτές μια ευκαιρία να μπουν σε έναν τομέα ανάπτυξης. Αλλά δεν είναι ένα νέο όνομα για την αγορά.

Η Mobileye ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο πριν η Intel αγοράσει την ισραηλινή εταιρεία το 2017 έναντι 15,3 δισ. δολαρίων. Στην τιμή της δημόσιας εγγραφής της στα 21 δολάρια, η Mobileye αποτιμήθηκε μόλις στα 17 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα ελάχιστα κέρδη για την Intel μέχρι στιγμής. Η μετοχή, η οποία διαπραγματεύεται με τον κωδικό MBLY, αυξήθηκε στα 27,85 δολάρια την Τετάρτη.

Η Intel θα διατηρήσει τον έλεγχο της Mobileye και θα κατέχει πάνω από 750 εκατομμύρια μετοχές της κατηγορίας Β, η οποία έχει 10 φορές τη δύναμη ψήφου της κατηγορίας Α. Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της στις 18η Οκτωβρίου ότι ανέμενε ότι η τιμή της προσφοράς θα κυμαινόταν μεταξύ 18 και 20 δολαρίων ανά μετοχή.

Η δημόσια εγγραφή συγκέντρωσε 861 εκατ. δολάρια και η κίνηση για την εισαγωγή της Mobileye στον Nasdaq αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Intel για την ανάκαμψη του πυρήνα της επιχείρησης ημιαγωγών, η οποία έχει μείνει πίσω από τους αντιπάλους της, όπως η AMD και Nvidia τα τελευταία χρόνια. Η Intel δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει κάποια κεφάλαια από την εισαγωγή της Mobileye στο χρηματιστήριο για να κατασκευάσει περισσότερα εργοστάσια τσιπ, καθώς ξεκινά τη διαδικασία για να γίνει προμηθευτής για άλλους κατασκευαστές τσιπ.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αξία της Mobileye είναι πολύ χαμηλότερη από τις προηγούμενες προσδοκίες της Intel, το πιο πρόσφατο σημάδι ότι οι επενδυτές τεχνολογίας έχουν απογοητευτεί από τις δημόσιες εγγραφές και έχουν αναπροσαρμόσει τις αποτιμήσεις τους, καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και η οικονομία επιβραδύνεται.

Η Mobileye ιδρύθηκε το 1999 και συνεργάζεται με τις Audi, BMW, Volkswagen, GM και Ford για την ανάπτυξη προηγμένων λειτουργιών οδήγησης και ασφάλειας, όπως η υποβοήθηση οδηγού και η διατήρηση της λωρίδας κυκλοφορίας, χρησιμοποιώντας την κάμερα «EyeQ», τα τσιπ και το λογισμικό της εταιρείας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Mobileye, Amnon Shashua, δήλωσε κατά την υποβολή της αίτησης IPO ότι 50 εταιρείες χρησιμοποιούν σήμερα την τεχνολογία της εταιρείας σε 800 μοντέλα οχημάτων.

Τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 41% σε 460 εκατομμύρια δολάρια. Οι καθαρές ζημίες μειώθηκαν σε 7 εκατ. δολάρια από 21 εκατ. δολάρια.

Οι μετοχές κατηγορίας Α είναι αυτές που θα αγοράσουν οι επενδυτές κατά την IPO και η Intel αναμένει ότι θα υπάρχουν 46,26 εκατομμύρια μετοχές κατηγορίας Α σε κυκλοφορία, με δυνατότητα για περισσότερες αν οι ανάδοχοι αποφασίσουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να αγοράσουν επιπλέον μετοχές.

Οι μετοχές της Intel σημείωσαν μικρή πτώση την Τετάρτη και έχουν χάσει περίπου το 47% της αξίας τους φέτος, ενώ ο Nasdaq σημειώνει πτώση 29%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News