Business & Finance Τρίτη 25/10/2022, 14:25
SPITOGATOS

Ανάρπαστες οι κατοικίες στην Ελλάδα για τους ξένους: Ποιες εθνικότητες κινούν την αγορά

Ανάρπαστες οι κατοικίες στην Ελλάδα για τους ξένους: Ποιες εθνικότητες κινούν την αγορά

Κατοικίες στην Ελλάδα αναζητούν όλο και περισσότεροι πολίτες από διάφορες χώρες του εξωτερικού, με την Αθήνα, τις Κυκλάδες και τη Χαλκιδική να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων. Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos Group, Δημήτρης Μελαχροινός και ο David Hueso Gutiérrez, Διευθύνων Σύμβουλος του Spitogatos Insights, από το βήμα της 23η Prodexpo, που πραγματοποιείται Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στην έρευνα αναλύθηκαν δεδομένα και τάσεις σχετικά με τη ζήτηση από το εξωτερικό, τις τιμές και το stock οικιστικών ακινήτων πανελλαδικά καθώς και data σχετικά την συσχέτιση της ενεργειακής κλάσης των ακινήτων με την ζητούμενη αξία τόσο στην πώληση όσο και στην ενοικίαση.

Παρουσιάζοντας τα δεδομένα έρευνας για την αγορά κατοικίας, που πραγματοποίησε το Spitogatos Insights, υπογράμμισε ότι περίπου το 50% των αναζητήσεων είναι από το εξωτερικό. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από τους Γερμανούς, οι οποίοι ψάχνουν ακίνητα σε ολόκληρη την χώρα, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική να αποτελούν τις κορυφαίες προτιμήσεις τους. Όσον αφορά στο είδος της κατοικίας, αναζητούν σπίτια 105 τ.μ. αξίας περίπου 170.000 ευρώ.

Δεύτερες στις αναζητήσεις είναι οι ΗΠΑ, τόσο από Έλληνες της διασποράς όσο και από Αμερικανούς, που ενδιαφέρονται για την αγορά θερινής κατοικίας 125 τ.μ. αξίας περίπου 350.000 ευρώ σε ακριβές περιοχές, όπως οι Κυκλάδες και τα νότια προάστια της Αθήνας. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου επίσης οι αναζητήσεις είναι μοιρασμένες μεταξύ Ελλήνων και Βρετανών. Στο επίκεντρο κατοικίες 115 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, τα νότια και τα βόρεια προάστια και τις Κυκλάδες, αξίας γύρω στα 250.000 ευρώ.

Ακολουθούν οι Ισπανοί, οι Κύπριοι και οι Γάλλοι, με τους τελευταίους να επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα αυξημένο ενδιαφέρον, ιδίως για την Πάρο, τις υπόλοιπες Κυκλάδες και το κέντρο των Αθηνών. Οι αναζητήσεις τους αφορούν σε σπίτια 110τ.μ. αξίας 260.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μελαχροινό, από τις υπόλοιπες χώρες ξεχωρίζει το ενδιαφέρον των Βούλγαρων για σχετικά φθηνά ακίνητα στην Καβάλα και τη Χαλκιδική, όπως και των Ισραηλινών, που εισήλθαν για πρώτη φορά στη λίστα των κορυφαίων υποψήφιων αγοραστών. Το ενδιαφέρον από το Ισραήλ μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, κυρίως για ακίνητα 130τ.μ. και τιμή γύρω στα 215.000 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας, τα νότια και βόρεια προάστια και τις Κυκλάδες. Την πρώτη 20αδα συμπληρώνει η Ρωσία, με το ενδιαφέρον, όπως είπε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos Group, να έχει ατονήσει μετά την έναρξη του πολέμου. 

Από την πλευρά του ο David Hueso Gutierrez, Διευθύνων Σύμβουλος του Spitogatos Insights, προχώρησε σε μία ακτινογραφία της Ελληνικής αγοράς ακινήτων, μέσα από τα δεδομένα που συγκεντρώνει το παρατηρητήριο τιμών του Insights. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν κατά  6,5% το προηγούμενο τρίμηνο, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται σε Αθήνα, Νότια και Βόρεια Προάστια Αττικής, Κυκλάδες, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά στις ενοικιάσεις, οι υψηλότερες τιμές απαντώνται στο κέντρο της Αθήνας, Κυκλάδες, Νότια και Βόρεια Προάστια Αττικής και Κρήτη.

Εξήγησε ότι το τελευταίο διάστημα μεγαλώνει το κτιριακό απόθεμα (stock)  τόσο για πωλήσεις όσο και για ενοικιάσεις, αυξάνοντας και τον χρόνο για την πώληση ενός σπιτιού.  Αναφερόμενος στην ενεργειακή αποδοτικότητα των ακινήτων, ο David Hueso Gutierrez, είπε ότι υπάρχει σύνδεση της τιμής με την ενεργειακή κλάση του διαμερίσματος όταν πρόκειται για πώληση, ενώ αντίθετα στις ενοικιάσεις ο αντίκτυπος του ενεργειακού πιστοποιητικού στην τιμή δεν είναι τόσο σημαντικός, με την τοποθεσία του ακινήτου να αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανοδικά και στο γ’ τρίμηνο οι τιμές ακινήτων – Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες και τις μικρότερες αυξήσεις

Το real estate στο μάτι του κυκλώνα: Η δυναμική της ελληνικής αγοράς και η απειλή του χρέους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News