BUSINESS & FINANCE

Ρεύμα: Γιατί έπεσαν οι τιμές – Πού θα διαμορφωθούν με την επιδότηση

Ρεύμα: Γιατί έπεσαν οι τιμές – Πού θα διαμορφωθούν με την επιδότηση

Βαθιά βουτιά σημείωσαν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι πάροχοι ανακοίνωσαν τα νέα τιμολόγια και είναι  εμφανώς πολύ πιο χαμηλά από εκείνα του Σεπτεμβρίου, όταν διαμορφώνονταν σε σχεδόν τριπλάσια επίπεδα. 

Αναζητώντας τους λόγους πίσω από την αποκλιμάκωση του κόστους,  θα πρέπει να σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο στον ολλανδικό κόμβο συναλλαγών βρίσκεται  στα 125€/Mwh όταν τον Αύγουστο είχε φθάσει ακόμη και στα 330€. 

Η πτώση του φυσικού αερίου οδήγησε και στην αποκλιμάκωση των τιμών της χονδρεμπορικής του ρεύματος. H μέση τιμή για τον Οκτώβριο βρίσκεται στα 260€/MWh όταν τον Σεπτέμβριο βρισκόταν στα 417€/MWh και τον Αύγουστο στα 436€/ΜWh, όταν και τα τιμολογια που είχαν ανακοινώσει τότε οι πάροχοι ήταν πραγματικά «φωτιά», καθώς ήταν σχεδόν τριπλάσια από ό,τι σήμερα. 

Υπάρχει, όμως,  άλλο ένα συστατικό στη διαμόρφωση τιμών: Ο Σεπτέμβριος ήταν μήνας υπερσόδων για τους προμηθευτές, καθώς οι προβλέψεις τους ήταν πολύ πιο πάνω από την πραγματική εικόνα με το πέρασμα του μήνα. Είναι πολύ πιθανόν κάποιες εταιρείες, θέλοντας να βγουν μπροστά από τον ανταγωνισμό, να έριξαν ακόμη περισσότερο τις τιμές, χρησιμοποιώντας μέρος του «κουμπαρά» των υπερσόδων που μαζεύτηκαν τον Σεπτέμβριο. 

Το παζλ, πάντως, για το ποια θα είναι η τελική τιμή που θα πληρώσουν οι καταναλωτές θα συμπληρωθεί με την ανακοίνωση των κρατικών επιδοτήσεων, που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες,  είναι η τιμή να διατηρηθεί στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, δηλαδή στα 0,159€/kWh. Προφανώς και το κρατικό κονδύλι θα είναι πολύ μικρότερο αυτό τον μήνα, καθώς και τα ονομαστικά τιμολόγια είναι πολύ χαμηλότερα. Το θέμα είναι εάν και αυτό τον μήνα θα χρειαστεί να συνεισφέρει έστω και το μίνιμουμ των 100 εκατ. ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός ή εάν οι επιδοτήσεις θα καλυφθούν κατά 100% μέσω του ΤΕΜ, αν βέβαια αυτό μπορεί να γίνει, καθώς τα έσοδα για τον Οκτώβριο λόγω των μειωμένων τιμών της χονδρεμπορικής  ήταν μειωμένα. 

Σημειώνεται πως τον Αύγουστο το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν 250 εκατ. ευρώ, ενώ το Σεπτέμβριο περίπου 800 εκατ. Για το τελευταίο 3μηνο  πάντως έχει προβλεφθεί να δαπανούνται από τα κρατικά ταμεία 100 εκατ. ευρώ το μήνα.

Πάντως, οι προβλέψεις για το πώς θα κινηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου και συνεπώς και του ρεύματος είναι αισιόδοξες, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου το φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στα σημερινά επίπεδα, αφού οι αποθήκες της Ευρώπης είναι γεμάτες, όπως και οι τερματικοί σταθμοί LNG και όπως φαίνεται υπάρχει μεγάλη προσφορά LNG, με δεδομένο ότι πολλά είναι τα  πλοία με φορτία που περιφέρονται στη Μεσόγειο για να εκφορτώσουν. Βέβαια, οι κλιματολογικές συνθήκες είναι και αυτές που θα κρίνουν τη ζήτηση και τελικά και τις τιμές. 

Οι  νέες χρεώσεις 

ΔΕΗ: Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα, 39,7 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 59,5 τον Οκτώβριο). Από 500 κιλοβατώρες και πάνω, 40,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 60,7 τον Οκτώβριο). Νυχτερινό τιμολόγιο: 35,6 σεντς (από 55,4).

Protergia: 39,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 57,63 

Ήρων: 43,9 – 47 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 62 – 69,8)

Elpedison: 38-42 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 59,05-63,06)

NRG: 37,5-41,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 57,9-59,9)

Watt&Volt: 40,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 58,9)

Φυσικό Αέριο Ελλάδος: 35,5-36,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 57,4-58,6)

Volterra: 42,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 68,5)

Zenith: 38,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 58,9)

Ελίν: 39,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (έναντι 59,9 τον Οκτώβριο). 

Διαβάστε επίσης: 

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μειωμένα τα τιμολόγια για τον Νοέμβριο

Επιδοτήσεις ρεύματος: Το μεγάλο στοίχημα του Νοεμβρίου για τον προϋπολογισμό

Ρεύμα: Χαμηλότερα τα τιμολόγια για τον Νοέμβριο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News