Business & Finance Τρίτη 29/12/2020, 15:42
BUSINESS & FINANCE

H VW έκλεισε τη θυγατρική στην Τουρκία

Οριστική ακύρωση του project για το εργοστάσιο

H VW έκλεισε τη θυγατρική στην Τουρκία

Στο κλείσιμο της θυγατρικής που είχε ανοίξει στην Τουρκία το 2019, προχώρησε η Volkswagen, ως απόρροια της απόφασης ακύρωσης του project για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής Ι.Χ. στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προέβη και επισήμως στο κλείσιμο της εταιρείας, η οποία είχε ως έδρα την πόλη Μανίσα, στις 17 Δεκεμβρίου του 2020. Μάλιστα, η σχετική απόφαση έχει ήδη δημοσιευθεί στο Τουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η VW είχε ιδρύσει την εταιρεία «Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS», με αρχικό κεφάλαιο 943,5 εκατ. λιρών, στις 2 Οκτωβρίου του 2019, ως ένα πρώτο βήμα για την κατασκευή νέου εργοστασίου στην περιοχή.

Ωστόσο, τον περασμένο Ιούλιο ελήφθη η απόφαση ακύρωσης του σχετικού project, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να επικαλείται την πανδημία του κορωνοϊού. «Η μείωση της ζήτησης για αυτοκίνητα σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, αποτέλεσε αιτία της απόφασης» ανέγραφε η επίσημη ανακοίνωση της VW. 

Βέβαια, το όλο project είχε «παγώσει» και πριν την πανδημία, μετά τις αντιδράσεις της γερμανικής κοινής γνώμης για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, τον Οκτώβριο του 2019.

Η επένδυση της VW είχε προϋπολογιστεί σε περίπου 1 δισ. ευρώ και είχε ως στόχο την κατασκευή 300.000 οχημάτων ετησίως, καθώς και τη δημιουργία σχεδόν 4.000 νέων θέσεων εργασίας. 

Θα επρόκειτο δε, για το πρώτο εργοστάσιο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στη γειτονική χώρα, όπου ήδη δραστηριοποιούνται αρκετές ακόμη εταιρείες του κλάδου, όπως οι Fiat, Renault, Hyundai και Honda. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News