BUSINESS & FINANCE

Οικονομία: Προς τα πάνω η ανάπτυξη αλλά δύσκολοι οι σχεδιασμοί

Οικονομία: Προς τα πάνω η ανάπτυξη αλλά δύσκολοι οι σχεδιασμοί

Τα στοιχεία που φθάνουν στο οικονομικό επιτελείο φέρνουν νέα δεδομένα για την οικονομία, καθώς  πλέον τόσο από τον υπουργό Οικονομικών όσο και από τον αναπληρωτή υπουργό, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, υπήρξε η παραδοχή ότι η ανάπτυξη του 2022 θα είναι υψηλότερη τελικά και από αυτή που έχει εγγραφεί στο προσχέδιο. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, η ανάπτυξη που έχει προβλεφθεί για το 2022 είναι στο 5,3%, ενώ πλέον οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη τουλάχιστον στο 6%. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης δεν έχει κλειδώσει ακόμη, καθώς υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν το αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές προβλέψεις αναμένεται να αποκαλυφθούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού. Η νέα αναθεώρηση της πρόβλεψης θα είναι η τρίτη  για το 2022, καθώς στον προϋπολογισμό του 2022 είχε προβλεφθεί ανάπτυξη της τάξεως του 3,1%, ενώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού  του 2023 καταλήξαμε μέχρι στιγμής στο 5,3%, ώστε να δούμε νέο νούμερο πλέον στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού (2023).

«Χάρτινοι πύργοι» οι σχεδιασμοί 

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο είναι οι τιμές της ενέργειας. Όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι σχεδιασμοί για την οικονομική πολιτική αλλάζουν μέρα με την μέρα. «Κάναμε υπολογισμούς για φυσικό αέριο στα 300€/MWh και πλέον βρίσκεται κοντά στα 130€/MWh», αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου, ενώ αντίθετα εκεί που το προηγούμενο διάστημα οι τιμές των καυσίμων είχαν αποκλιμακωθεί, πλέον υπάρχει μια άλλη εικόνα, συνεχίζει.  

Τα διαφορετικά δεδομένα δημιουργούν και αλλαγή των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η κυβέρνηση έχει ρίξει προς το παρόν το βάρος στις επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου, ενώ σειρά, όπως φαίνεται, παίρνουν ξανά και τα υγρά καύσιμα.

Η αβεβαιότητα είναι τόσο μεγάλη που κανένας υπολογισμός δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Αυτό όμως που απασχολεί περισσότερο το οικονομικό επιτελείο είναι να μην πειραχτεί για κανένα λόγο το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2022 (έλλειμμα 1,7%). Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν  πως το αποτέλεσμα του 2022 δεν πρέπει να κινδυνέψει, καθώς αυτό είναι ένα από τα βασικά στοιχεία βάσει των οποίων θα κριθεί η Ελλάδα για την επενδυτική βαθμίδα. 

Όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συζήτηση του προσχεδίου, η συνετή δημοσιονομική διαχείριση, με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, αποτελούν τα βασικά όπλα απέναντι στην αβεβαιότητα της περιόδου και τη μεταβλητότητα των αγορών, καθώς και διαβατήριο για την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας.

Στο κάδρο των κινδύνων που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, πέρα από την ενεργειακή-πληθωριστική κρίση, μπαίνουν επιπλέον γεωπολιτικές εντάσεις και μεταναστευτικές ροές αλλά και ο κλιματικός παράγοντας. Η όλο και συχνότερη επέλαση φυσικών καταστροφών επιδρά αρνητικά στην ελληνική οικονομία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, σε όρους διατηρησιμότητας των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και δυνατοτήτων ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος. 

Διαβάστε επίσης: 

Χρ. Σταϊκούρας: Προϋπολογισμός δύσκολων ισορροπιών

Σκυλακάκης: Η οικονομία θα πάει πολύ καλύτερα το επόμενο διάστημα

Η υψηλότερη ανάπτυξη ανοίγει «παράθυρο» για πρόσθετα μέτρα στήριξης 500 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News