Business & Finance Δευτέρα 17/10/2022, 12:36
BUSINESS & FINANCE

Reuters: Πρόταση Κομισιόν για «δυναμικό» πλαφόν στο φυσικό αέριο

Reuters: Πρόταση Κομισιόν για «δυναμικό» πλαφόν στο φυσικό αέριο

Πρόταση για επιβολή ενός «δυναμικού» πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου στην Ε.Ε., αλλά και υποχρεωτικά όρια στο εύρος ημερήσιων διακυμάνσεων των τιμών πρόκειται να προτείνει η Κομισιόν αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το Reuters. Στο πλαίσιο των προσπαθειών απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, η Κομισιόν θα καταφύγει σε αυτή την «έσχατη λύση», με στόχο να διασφαλιστεί ένας σταθερότερος μηχανισμός διαμόρφωσης των τιμών, να προστατευτούν οι ενεργειακές εταιρείες του μπλοκ από τις μεγάλες διακυμάνσεις και να υπάρξει ασφαλής ενεργειακός εφοδιασμός σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Ειδικότερα, η Κομισιόν προτείνει τον καθορισμό του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) ως υπευθύνου για τη δημιουργία μίας τιμής – ορόσημου για το LNG μέχρι τις 23 Μαρτίου. Επίσης, προτείνει τη δυνατότητα παρέμβασης στον δείκτη TTF, ο οποίος αποτελεί «βαρόμετρο» για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο και χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη.

Ως «έσχατη λύση» προτείνεται ο καθορισμός μίας «δυναμικής» τιμής φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, ώστε οι συναλλαγές στο φυσικό αέριο να πραγματοποιούνται στην αγορά spot του TTF υπό συγκεκριμένες συνθήκες. «Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή των ακραίων διακυμάνσεων και των αυξήσεων τιμών, καθώς και της κερδοσκοπίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολίες στον εφοδιασμό φυσικού αερίου για κάποια κράτη μέλη», σημειώνεται στο προσχέδιο σύμφωνα με το Bloomberg.

Προϋποθέσεις

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόταση της Κομισιόν προϋποθέτει τον προσωρινό καθορισμό του «δυναμικού» πλαφόν μέχρι τη διαμόρφωση ενός νέου σημείου αναφοράς για το LNG. Ο νέος δείκτης θα αρχίσει να χρησιμοποιείται από το τέλος του έτους, ενώ το σημείο αναφοράς αναμένεται να είναι διαθέσιμο εγκαίρως για την επόμενη περίοδο πλήρωσης των αποθεμάτων αερίου στις αρχές του 2023. Το προσχέδιο της Κομισιόν αναφέρει, επίσης, ότι έως τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να οριστεί ένα όριο διακύμανσης της τιμής ανά ημέρα για τα συμβόλαια ενός μήνα για τα προϊόντα ενέργειας.

Τα προτεινόμενα μέτρα προβλέπεται πως δεν θα επηρεάσουν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ούτε θα αυξήσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, ούτε και θα επιβαρύνουν τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς ενέργειας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Κομισιόν θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα και προκειμένου να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Επίσης, η μέγιστη ισχύς των μέτρων θα είναι οι τρεις μήνες. Τέλος, στην περίπτωση που εγκριθεί, οι αγορές φυσικού αερίου στην ΕΕ. θα ακολουθούν τη διορθωμένη τιμή spot του TTF μέσω του δυναμικού «διαδρόμου» τιμών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Τα σενάρια που εξετάζονται στην Ε.Ε. για μείωση των τιμών

Ε.Ε.: «Άπιαστο όνειρο» μία συμφωνία για επιβολή πλαφόν στη σύνοδο κορυφής

Φυσικό αέριο: Τι περιλαμβάνει η πρόταση για τον «δυναμικό διάδρομο τιμών»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News