Business & Finance Τρίτη 29/12/2020, 12:38
FINANCIAL TIMES

Μνήμες από το 2011 ξυπνούν στην Πορτογαλία

Μνήμες από το 2011 ξυπνούν στην Πορτογαλία

Μνήμες από την -όχι και πολύ μακρινή- κρίση χρέους της προηγούμενης 10ετίας έχουν ξυπνήσει στην Πορτογαλία, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει ευρείες επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της ιβηρικής χώρας.

Τρεις μήνες πριν το ξέσπασμα του υγειονομικού εφιάλτη, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2019, η Πορτογαλία συμπλήρωνε το 20ο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης. Οι ουλές από το μνημόνιο του προγράμματος διάσωσης είχαν αρχίσει να επουλώνονται, η ανεργία βρισκόταν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004 και ο προϋπολογισμός εμφάνιζε πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια.

Όμως, κατά τη διάρκεια του 2020, οι πληγές της κρίσης χρέους άρχισαν να ανοίγουν εκ νέου, οδηγώντας το οικονομικό σύστημα της χώρας σε μια νέα βαθιά ύφεση -ακολουθώντας κατά πόδας τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

«Η ανεργία είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα και η φτώχεια βρίσκεται σε αύξηση» δηλώνει ο Ρικάρντο Μπαπτίστα Λέιτε, εκπρόσωπος του κεντροδεξιού κόμματος Κοινωνικοί Δημοκράτες. «Η ιδέα ότι βρισκόμαστε στην καταστροφή βρίσκεται στην σκέψη όλων».

Παρότι η ιβηρική χώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το α’ κύμα της πανδημίας, δεν είχε την ίδια επιτυχία κατά τη διάρκεια του β’ κύματος. Μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου του 2020, ο αριθμός των νεκρών ξεπερνούσε τα 6.600 άτομα -ενώ ο πληθυσμός της χώρα αριθμεί σε περίπου 10,2 εκατ. άτομα.

«Ένα τρίτο κύμα θα μπορούσε να ισοπεδώσει την οικονομία και την κοινωνία» προειδοποιεί ο Μπαπτίστα, ο οποίος πέραν από αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι και γιατρός.

Η ύφεση της πορτογαλικής οικονομίας κατά τη διάρκεια του 2020 εκτιμάται στο 8,1% του ΑΕΠ, ενώ η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες. Οι αναλυτές δε, προειδοποιούν ότι τα 2/3 των 360.000 θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν την τελευταία 4ετία, μπορούν να εξαλειφθούν μέσα στο 2020 και το 2021.

Οι μαζικοί εμβολιασμοί, οι οποίοι ξεκίνησαν την Κυριακή, αποτελούν την πρώτη αχτίδα φωτός για το ιβηρικό κράτος. Όμως, η κεντρική τράπεζα υποβαθμίζει τις προσδοκίες, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη για το 2021 θα ανέρχεται μόλις στο 3,9% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, η επιστροφή στα προ-κορωνοϊού οικονομικά επίπεδα δεν αναμένεται πριν το 2023. Δηλαδή σε δύο χρόνια. Κι αυτό, εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης από τον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος έχει υποστεί σφοδρό χτύπημα από την πανδημία.

Την ίδια ώρα, το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 135% του ΑΕΠ το 2020 από 117% του ΑΕΠ το 2019, ενώ το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 4,3% του ΑΕΠ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News