Business & Finance Πέμπτη 13/10/2022, 20:01
BUSINESS & FINANCE

ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 5% σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική το 2022 – Οι εξαγωγείς πετρελαίου θα έχουν καλύτερη απόδοση

ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 5% σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική το 2022 – Οι εξαγωγείς πετρελαίου θα έχουν καλύτερη απόδοση

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (ΜΕΝΑ) θα αυξηθεί κατά 5% φέτος, από 4,1% το 2021, πριν επιβραδυνθεί στο 3,6% το 2023 καθώς επιδεινώνονται οι παγκόσμιες συνθήκες, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος την Πέμπτη.

Ο πληθωρισμός στη ΜΕΝΑ αναμενόταν να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 14,2% το 2022 και να παραμείνει υψηλός το επόμενο έτος, λόγω των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.

Η αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο και οι οποίες επωφελούνται από το ακριβό πετρέλαιο θα είναι υψηλότερη, είπε ο αξιωματούχος.

Η περιοχή έχει δείξει αντιστάσεις σε μια σειρά «κραδασμών» όπως οι ασταθείς αγορές εμπορευμάτων, η παγκόσμια επιβράδυνση και η σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Τζιχάντ Αζούρ, διευθυντής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας στο ΔΝΤ.

Ωστόσο, είπε ότι η «πολλαπλή ανάκαμψη» του 2022 θα επιβραδυνθεί καθώς «η επιδείνωση των παγκόσμιων συνθηκών θα επιβαρύνει τις προοπτικές για το επόμενο έτος».

Οι περιφερειακοί εξαγωγείς πετρελαίου, που περιλαμβάνουν τα έξι κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), αναμένεται να ξεπεράσουν τους υπόλοιπους με προβλεπόμενη ανάπτυξη 5,2% φέτος, ενισχυμένη από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και την ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ για να αντισταθμιστούν οι παγκόσμιες αντίξοες συνθήκες.

Και εδώ, ο Αζούρ είπε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, καθώς θα τεθούν σε ισχύ οι περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και οι τιμές και η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μειώνεται.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News