BUSINESS & FINANCE

Να αλλάξουμε τελικά καυστήρα; Φθηνότερο το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο;

Να αλλάξουμε τελικά καυστήρα; Φθηνότερο το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο;

Το μήνυμα της κυβέρνησης όλο αυτό τον καιρό είναι πως πρέπει τον χειμώνα να μείνουμε μακριά από το φυσικό αέριο και να στραφούμε στο πετρέλαιο, που  σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι η φθηνότερη λύση ανάμεσα στα 2 καύσιμα. 

Το προηγούμενο διάστημα η πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου διεθνώς έδειχνε ότι πράγματι το πετρέλαιο φέτος θα είναι η επιλογή με το χαμηλότερο κόστος. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Η αλήθεια είναι πως από τις αρχές Οκτωβρίου το σκηνικό έχει αλλάξει  άρδην. Μέσα σε μόλις 10 ημέρες, η τιμή του brent αυξήθηκε 14,3%, με την αύξηση να  αποτυπώνεται τόσο σε πετρέλαιο κίνησης όσο και στην αμόλυβδη. Φυσικά, σειρά θα έχει και το πετρέλαιο θέρμανσης, που ξεκινά να διατίθεται την  Παρασκευή.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως το πετρέλαιο θέρμανσης θα  κάνει «πρεμιέρα» μαζί με την  οριζόντια επιδότηση  των 0,25 ευρώ  ανά λίτρο στην αντλία  κοντά στο 1,45-1,5 ευρώ ανά λίτρο.

Μπορεί να είναι κακά τα μαντάτα από την αγορά πετρελαίου, αλλά διαφορετική είναι η εικόνα από την αγορά του του φυσικού αερίου.

Το φυσικό αέριο  το τελευταίο διάστημα  κινείται πτωτικά. Μετά το υψηλό των 349 ευρώ ανά μεγαβατώρα  που σημειώθηκε τον Αύγουστο, πλέον κινείται κοντά στα 160 ευρώ ανά  μεγαβατώρα σημειώνοντας μείωση 54%. Τα τιμολόγια φυσικού αερίου για τον μήνα Οκτώβριο με την υπάρχουσα τιμή στο Ολλανδικό Hub υπολογίζονται κοντά στα 0,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Εάν συνυπολογιστεί και η κρατική επιδότηση ανά κιλοβατώρα, αυτό σημαίνει πως η τελική τιμή χρέωσης για τον καταναλωτή προσγειώνεται κοντά στα 0,11€ ανά κιλοβατώρα. 

Τι συμφέρει περισσότερο

Τα περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν καλοριφέρ με πετρέλαιο, το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς τρόπους θέρμανσης. Το 1 λίτρο πετρελαίου αποδίδει  περίπου 12kWh θερμικής ενέργειας. Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να αναμένεται να διαμορφωθεί  κοντά  στα 1,45-1,50€ το λίτρο μαζί με την επιδότηση, για ένα μέσο διαμέρισμα 80 τ.μ. στην κεντρική Ελλάδα με πολύ καλή μόνωση και άριστη απόδοση του καυστήρα, το κόστος θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο (τρεις μήνες) είναι 840,34 ευρώ. 

Το κόστος, βέβαια, μειώνεται για κάποιον  που δικαιούται και επίδομα θέρμανσης.  Για την ίδια κατοικία στη Θεσσαλονίκη,  στην περίπτωση που ο καταναλωτής είναι δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης (δικαιούται επίδομα ύψους 248 ευρώ – εάν πρόκειται για άγαμο), τότε το κόστος θέρμανσης μειώνεται στα 592 ευρώ. 

Για τα νοικοκυριά που έχουν επιλέξει  το φυσικό αέριο ως μέσο θέρμανσης, αυτό αποτελεί μια πιο ευμετάβλητη παράμετρο καθώς η τιμή του δεν παραμένει σταθερή. Ενδεικτικά η τιμή του φυσικού αερίου  θα κυμανθεί για τον Οκτώβριο κοντά στα 0,20.€/kWh. Με την επιδότηση των 9 λεπτών ανά κιλοβατώρα το κόστος μετά την επιδότηση  για την χειμερινή περίοδο ανέρχεται στα 660€. Με αυτά τα δεδομένα, το φυσικό αέριο δεν είναι τελικά και τόσο ακριβότερο από το πετρέλαιο αλλά μάλλον το αντίθετο θα έλεγε κάποιος.

Βέβαια, το κόστος αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τελικό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μια νέας εκτίναξης του φυσικού αερίου σε απαγορευτικά επίπεδα. Επιπλέον, είναι άγνωστο ποια θα είναι η κρατική επιδότηση τους επόμενους μήνες, ενώ πολύ σημαντικός παράγοντας είναι εάν θα υπάρξουν τελικά ευρωπαϊκές αποφάσεις όπως ένα ευέλικτο πλαφόν-μια ανώτατη τιμή που θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα.

Διαβάστε επίσης: 

H δύσκολη εξίσωση της θέρμανσης: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή

Crash test σε αέριο – ρεύμα – πετρέλαιο θέρμανσης: Η φθηνότερη λύση για θέρμανση

Πως διαμορφώνεται το τοπίο στην ενεργειακή αγορά μετά τις κρατικές επιδοτήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News